CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

PATLAGEAUA VÂNATA.

Denumiri populare: godina, patlagea, tomate, vinete. În traditia populara: fructele se foloseau contra hemoroizilor. Se taiau de-a curmezisul, ca niste rotile mici, se opareau, apoi cu apa în care se opareau, caldicica, se faceau spalaturi, iar patlagelele se legau local.
Compozitie chimica: apa 92%, protide, lipide, glucide, fosfor, magneziu, calciu, potasiu, sulf, sodiu, clor, fier, mangan, cobalt, zinc, cupru, iod, vitaminele: provitamina A, B1, B2, C, PP. Scopoletin si scoparon, tripsina, care ajuta la calmare nervoasa.
Actiune farmaceutica: putin nutritiva- doar 29 de calorii la 100 g, antianemic, laxativ, diuretic, stimulent hepatic si al pancreasului, calmant, reduce tumorile, previne cancerul în special la stomac datorita tripsinei. Normalizeaza tensiunea arteriala.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, afectiuni cardiace, anemie, antireumatic, arsuri, artrita, cancer la stomac, constipatie, convulsii, dureri, epilepsie, eretism cardiac, hemoroizi, hipercolesterolemie, lumbago, nervozitate (scopoletin si scoparon), oligurie (insuficienta secretiei de urina), reumatism, scrofuloza.
Preparare:
-Se va taia vânata în feliute subtiri dupa care se va pune cca.
50g în 250 ml apa. Se va fierbe apoi 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi în cure de mai lunga durata.
-Tinctura- Se va pune o vânata taiata feliute foarte subtiri în alcool alimentar de 70 . Se va tine timp de 15 zile, timp în care se va agita de mai multe ori pe zi. Dupa 15 zile se strecoara. Se va lua înainte de mese cu 15 minute câte o lingurita în dilutie cu putina apa în cure de mai lunga durata la afectiunile de mai sus.
-Vin, un litru în care se va pune 50 g de vânata taiata marunt.
Se va tine timp de 8 zile, dupa care se va strecura si se va putea consuma câte 50 ml de trei ori pe zi în cure de lunga durata.
-La orice masa se poate consuma vânata sub diferite forme culinare în special cu ulei.
-Extern se poate aplica oricare din procedeele de mai sus. Pentru calmarea durerilor cel mai bun este cataplasma cu vânata fierbinte sau tinctura.
Detoxifiera colonului

• Sursa excelenta de fibre solubila
• Ajutor la constipatie