CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

OSUL IEPURELUI.

Denumiri populare: asudul calului, asudul capului, bolul coasei, casul iepurelui, ciocul caprei, coltul iepurelui, dârmotin, lemnie, lingoare, pir, sudoarea calului, zilezitoare. În traditia populara: a fost un leac frecvent în contra lungoarei, ceaiul din partile aeriene se lua în durerile de stomac. Contra durerilor de rinichi, se lua ceaiul din radacini, ori planta macerata în rachiu. Se mai folosea în scaldatori pentru cei slabi. Decoctul se lua contra vatamaturii, iar resturile se faceau oblojeli la buric.
Compozitie chimica: se folosesc partile subterane medicinal, (Radix Ononidis) saponozide de natura triterpenica: onocerina, omonina si onospina, trifolirizina, fitosteroli, fitoglutina, glucozide, tanin, ulei volatil si ulei gras, zaharuri, acid citric, saruri minerale.
Actiune farmaceutica: radacinile si frunzele au actiune: diuretica, antiseptica în special a aparatului urinar, antihemoragica, antimicrobiana, înlatura edemele, elimina ureea în exces si toxinele din corp. Adjuvant si în multe afectiuni renale pentru cresterea marcanta a diurezei. Osul iepurelui face parte dintre componentele ceaiului diuretic nr 2.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni cardiovasculare, afectiuni metabolice, afte bucale, alergie, ascita, azotemie, blenoragie, bronsite, calculoza renala, cistite, dermatite cronice, dureri de rinichi, eczeme, edeme, guta urinara, reumatism, stomatite, ulceratii bucale, uremie.
Preparare:
-2 lingurite de planta maruntita se va pune în 250 ml apa. Se va lasa pentru 8-10 ore la macerat la temperatura camerei dupa care se strecoara. Se pot folosi 2 cani pe zi.
-2 lingurite de radacina maruntita se va fierbe timp de 15 minute în 250 ml apa. Se strecoara, apoi se va consuma 3-4 cani pe zi în afectiunile interne sau extern se vor pune comprese cu apa din ceai aplicat pe un pansament sau se fac cataplasme cu planta fiarta, aplicata calduta.

Hepa-Tonic: îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului, protejează celulele hepatice de acţiunea nocivă a alcoolului şi a medicamentelor prin detoxifierea ficatului.