CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

OMAGUL SAU ACONITUL.

Denumire populara: iarba-rea, iarba-bubei, iarba- coifului, iarba-fierului, iarba-jermilor, napsor, omac, toaie. Se folosesc tuberele plantelor.
În traditia populara: plamadita în rachiu de drojdie, planta se folosea contra reumatismului. Din radacinile pisate, amestecate cu untura, se facea o alifie cu care se ungeau ranile cu viermi, mai ales la animale. La frânturile de mâini sau picioare se faceau legaturi cu radacina de tataneasa, fiert în lapte dulce. Turta se punea pe rani diverse, era facuta cu faina. Se mai lua pentru combaterea tusei sau nevralgii de asemenea macerata în tuica tare.
Compozitie chimica: în scopuri medicinale se folosesc tuberii laterali, tineri (Tubera Aconiti) tuberculii de rezerva (nedezvoltati) contin o cantitate de aproximativ doua ori mai mare de alcaloizi decât tuberculul florifer. Total între 0,50-0,60%, alcaloizi totali din care 30% aconitina. Alcaloizii din aconit sunt substante cu caracter de esteri care se afla în produsul vegetal fie liberi, fie legati de acidul aconitic. Prin hidroliza se dedubleaza, producând o baza aconina si câte o molecula de acid acetic si acid benzoic( la unele specii înrudite poate fi înlocuit cu acidul veratric). Mai contin: aconitina, neopelina, napelina, mesaconitina, hipaconitina si picroaconitina. În afara de acestia se mai gasesc si aconelina, sparteina, efedrina, rezine, grasimi, inozita, acizi organici (aconitic, itaconic, malic, citric, tartric, oxalic, succinic, malonic, pirolidin-carboxilic, ascorbic), proteine, zaharuri (maltoza, zaharoza).
Actiune farmaceutica: extern preparatele de aconit aplicate pe piele sau mucoase produc o excitare initiala a terminatiilor nervoase senzoriale, urmata de o scadere a sensibilitatii ca o consecinta a anesteziei. În acelasi timp apare o senzatie de caldura urmata de o furnicatura caracteristica, prurit, diverse parestezii, ajungând pâna la anestezie deplina. Intern aconitul sub forma de tinctura sau extract, actioneaza electiv pe terminatiile nervoase senzoriale în special ale trigemenului, al ticurilor dureroase faciale, sciaticii. Este un modificator al sistemului nervos central cu depresii asupra centrilor bulbo-spinali.
În afara de efectul antinevralgic se mai pot folosi intern pentru a calma activitatea cardiaca, respiratorie si tuse. Mai rar în gastralgii si în unele cazuri de voma.
Nu exista dependenta fata de acest produs.
Atentiune! Sunt contraindicate în afectiunile cardiace si vasculare. În doze mari provoaca moartea fiind unul din cele mai puternice otravuri. În cazul intoxicatiei apar în ordine urmatoarele simptome: greata, dispnee, furnicaturi ale limbii, nasului, buzelor, midriaza, neregularitatea si oprirea functiilor respiratorii si cardiace, moartea prin asfixie.
Doze: tinctura 60 picaturi=1g Doza maxima este de 0,30 g o data, pentru 24 ore 0,60 g. La copii între 3-5 ani 2 picaturi o data-5 picaturi la 24 ore. Intre 6-10 ani, 5 picaturi o data-10 picaturi în 24 ore. Intre 11-15 ani5 picaturi o data-10 picaturi la 24 ore. Copiilor sub 3 ani nu se administreaza.
Extractul de aconit pulbere se va lua 0,03 g o data si 0,06 g în 24 ore. Se va folosi numai la indicatia medicului, iar retetele efectuate la farmacie.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: congestii pulmonare, gripe, guturai, laringite acute, nevralgii diverse, pneumonii, sciatica, ticuri nervoase ale fetei, tuse, zona- zoster.
Preparare: indicat ar fi sa se faca în farmacii tinctura.
-Tinctura. Se va rade o radacina sau în cazul în care este uscata se va macina cu râsnita de cafea. Se va pune 25 g de radacina la 250 ml alcool de 70 . Se va tine timp de 15 zile la temperatura camerei, agitând din când în când. Dupa aceasta perioada se va strecura. Se va pastra în sticle de culoare închisa cu dop ermetic. Se va administra ca mai sus (vezi doza maxima). Este foarte util în cazurile de cancer pentru calmarea durerilor folosit extern. Se pot face si creme sau unguente în cazurile în care
se doreste o crema anestezianta în zona-zoster, nevralgie de trigemen, sau alte afectiuni dureroase, inclusiv cancerul pielii. În cazurile în care este vorba despre escara se indica aceasta crema care va vindeca rapid afectiunea.
Este interzis sa se depaseasca doza maxima intern.
Celadrin: cel mai eficient produs natural ce ajută la înlăturarea durerilor articulare (reumatism, artrite, artroze, luxaţii) şi la îmbunătăţirea mobilităţii articulaţiilor.