CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

OBLIGEANA.

Denumiri populare: buciumas, calamar, calin, calm, calmena, crin de apa, poporotnee, papura rosie, speribana, speteaza, stirileana, tartarachi, trestie mirositoare.
În traditia populara: rizomul cu miros aromatic, placut cu gust amarui, se folosea ca stimulent si în tratarea bolilor de stomac. Se mai folosea contra racelilor, raguselii, etc.
Compozitie chimica: Se foloseste rizomul (Rhizoma Calami) care contine- ulei volatil, azarona, aldehida azaalica, eugenol, hidrocarburi, alcooli triterpenici, principii amare, acorina, acorelina, sescviterpene: acid acaric, criptoacorina, calmeol, calacona. Amidon, dextrina, colina, taninuri, zaharuri, rezine, vitamine, saruri minerale, ulei volatil, vitamina C.
Actiune farmaceutica: rizomul are proprietati: analgezice, aromatizant, antispastice, analgetic, aromatice, calmante, carminative, diuretic, revulsive, sedative, tonice, mareste pofta de mâncare, înlatura spasmele, stomahic, antiseptic gastro-intestinal, astringent, stimuleaza secretiile gastro-intestinale, înlatura constipatia, reda pofta de mâncare, ajuta la tratarea cancerului, insecticid.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiunile endocrine (în special când este metabolismul scazut), afectiunile sistemului nervos, afectiunile stomacului, afectiuni urinare, alopecie, angina, anorexie, atonie gastrica sau biliara, balonari, boli de dinti (în special cresterea dintilor la copii mici), cancer cu diferite localizari, circulatie periferica deficitara, colici abdominale, constipatie, dementa, depresii, digestie dificila, dispepsii diverse, dismenoree, dureri diverse, enterocolita, epilepsie, flatulenta, gastrite hiperacide, gripa, hemoroizi, insuficienta secretiei salivare, intoxicatii alimentare, isterie, memorie deficitara, nefrite, polipi, psihoze, raceli, rani, reumatism, sinuzita, stari de agitatie, tulburari neuro-vegetative cu anxietate în special, tuse, ulcer gastric si duodenal.
Preparare:
-Pulbere de rizom obtinuta cu ajutorul râsnitei de cafea. Este bine sa se macine doar atât cât se consuma atunci pe loc, deoarece daca sta mai mult timp macinata, iti pierde din proprietati. Se poate lua în acest caz de 3-4 ori pe zi câte o jumatate de lingurita de pulbere în majoritatea afectiunilor interne.
-Macerat la rece din pulbere de rizom. Se lasa o lingurita de rizom macinat în 250 ml apa, în camera, timp de 8 ore(de seara pâna dimineata), apoi se strecoara. Se poate consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi în afectiunile interne.
-Se vor pune 3 lingurite de praf de obligeana în 250 ml apa (o cana). Se va lasa apoi timp de 8 ore la macerat. Se va strecura. Separat se va pune 2 lingurite de praf la 500 ml apa. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute, dupa care se vor strecura. Dupa strecurare se va amesteca cu prima (macerat) si se vor consuma în afectiunile mai grave sau în cele de dereglari ale glandelor, unde trebuie o cantitate mai mare de ceai.
-Peste 50 ml de radacina macinata se va pune 250 ml alcool alimentar de 70 . Se va lasa timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoara dupa 15 zile. Se vor lua 20 de picaturi de 3 ori pe zi înainte de mese în toate afectiunile interne.
-Extern se va alege oricare din procedeele de mai sus dar se
va folosi cantitate dubla de planta.
-La copii mici pentru a se întari gingiile si pentru a ajuta la cresterea danturii li se da sa roada radacina de obligeana. Este însa cazul sa amintim ca daca se da o cantitate mai mare se produce o supraexcitare.
-Vin tonic se va face din 100 g rizom de obligeana care se va pune într-un litru de vin de buna calitate. Se va tine 8 zile agitând de câteva ori pe zi, dupa care se va strecura. Se va adauga în complectare vin pâna la 1000 ml si 100-200 g de zahar. Se va putea lua câte o cantitate de o lingura sau chiar un paharel (50ml), înainte de mesele principale.
Este foarte bine ca dupa o luna de tratament cu aceasta planta sa se faca o pauza de 3-5 zile timp în care se poate folosi orice alta planta medicinala.
Intra în componenta ceaiului tonic-aperitiv si a Ulcerotratului.