CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

NUFARUL ALB.

Denumiri populare: carofete, crin de mare, curalice, iarba plumânei, nufar alb, nenufar, plamâna, plumiera, plop, pluta, tigva de apa.
În traditia populara: rizomul era folosit la vopsit în negru. Fiert cu sulfat de fier dadea o vopsea trainica
Contra bolilor de piept se întrebuintau, rizomul gros, scos din mâlul baltilor cu niste cosoare lungi. Se spala se toca marunt si se plamadea în rachiu sau se fierbea în vin alb, apoi se strecura si se dadea bolnavului. Resturile amestecate cu miere se dadeau ca dulceata celor care tuseau, bolnavilor de plamâni sau de tuberculoza. Siropul sau dulceata din florile plantei erau calmante si usor narcotice. Cu decoctul florilor se spalau pe umflaturi, iar cu restul se legau.
Compozitie chimica: din rizomi s-au izolat alcaloizi cu efect cardiotonici, tanin, amidon, glucoza, grasimi, saruri minerale, mucilagii, ulei volatil, etc.
Actiune farmaceutica: florile si rizomii se pot folosi pentru efectul pe care-l au în sedarile nervoase, cardiotonic, anafrodiziac, astringent, tonic, nutritiv.
Se va putea folosi în urmatoarele afectiuni: diaree, edeme cardio-renale, hiperexcitabilitate sexuala(se poate lua în combinatie cu hamei), insomnie, insuficienta cardiaca, nevroze, polutii nocturne, pleurezie, pneumonie, tuberculoza pulmonara.
Preparare:
-O lingurita de flori se vor pune în 250 ml apa clocotita. Se va acoperii pentru 10 minute dupa care se va strecura. Se pot consuma 2 cani pe zi.
-O lingurita de rizom maruntita se va pune în 250 ml apa. Se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi, sau se folosesc la tratamente externe.