CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

NASTUREL.

Denumiri populare: aisir, bobâlnic, bobornic, brâncuta voiniceasca, cardama, creson, crevita frunza voinicului, hrenita, iarba voinicului, macris, macris de balta, nasturea, pribolnic, voinica.
În traditia populara: are proprietati diuretice si se folosea sucul proaspat, uneori subtiat cu lapte, sirop, salata si tocatura de frunze. Se mai folosea în boli de piele. Ca planta medicinala si condimentara a fost cunoscuta din antichitate.
Compozitie chimica: protide, hidrati de carbon, o substanta amara si un produs sulfoazotat cu gust de asemenea amar, saruri minerale de fier, magneziu, fosfor, iod, calciu, arsen, cupru, zinc, sulf, vitaminele: A, B1, B2, C, E, niacina.
Actiune farmaceutica: nu se poate utiliza decât proaspata pentru ca prin uscare îsi pierde principiile ,active. Este afrodisiac, diuretica, depurativa, stomahica, expectoranta, tonica, vitaminizant, mareste cantitatea de urina care se elimina , stimuleaza sucul gastric si cel biliar, scade glicemia, antidot al nicotinei.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, alergii, alopecie, arsuri, boli limfatice, boli de rinichi si vezica, boli de piele, bronsita, calculoza renala, cancer, constipatie, diabet zaharat, dischinezii biliare, diateze, eczeme, efelide, gingivite, herpes vaginal, hidropizie, impotenta, inflamatiile pielii, leziuni herpetice, paradontoza, prurit vulvar, rahitism, stomatite herpetice, toxiinfectii, ulcere cronice ale pielii, viermi intestinali.
Preparare:
-Se va folosi doar planta proaspata sub forma de suc care se va lua intern câte o lingurita minimum de mai multe ori pe zi. Extern se va folosi atât sucul cât si planta proaspata cu care se vor face cataplasme sau pansamente.