CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

NAP

Denumiri populare: broajbe, cius, colza, curechi chinezesc, curechi de câmp, hordal, napi curechesti, napi de miriste, napi de vara, napi salbatici, pere de pamânt, rapita, rapita colta, rapita de câmp, rapita marunta, rapita salbateca, ripac, turnep, tus.
În traditia populara: frunza se punea pe taieturi, rani, buboaie.
Cu decoctul se mai faceau spalaturi la bolile femeiesti.
Compozitie chimica: radacina contine peste 80% apa, proteine, grasimi, extracte neazotate, sulforafan, indoli, betacaroten, celuloza, arsen, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, iod, fier, vitaminele: A, B1, B2, niacin, C, E. Valoare energetica 29 K\cal.\100g. Frunzele contin apa 88%, proteine, grasimi, extracte ne azotate, celuloza, saruri minerale, vitamine.
Actiune farmaceutica: prin vitaminele care le contine, sulfuran, indoli, etc. Este foarte util în lupta cu cancerul. Are proprietati diuretice, dizolvant uric, efecte expectorante, depurativ.
Se foloseste la urmatoarele afectiuni: abcese, acnee, angina pectorala, bronsite, cistite, degeraturi, enterite, furuncule, guta, litiaza urica, tuse, tratamente cosmetice.
Preparare:
-O lingura de pulbere de radacina se va pune în 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se bea întreaga cantitate în prize mici pe parcursul întregii zile în afectiunile de mai sus.
-100 g radacini se taie în felii si se vor pune la un litru de apa sau lapte, care se fierb pentru 20-30 minute. Se strecoara si se va face gargara sau se foloseste extern.
-Radacina proaspata sau uscata se va pune cataplasma calda pentru a se colecta mai repede puroiul si a ajuta la coacerea lui mai rapida.