CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

NALBA CREATA

Nalba de cultura- Malva glabra. Nalba de gradina- Althea rosea.
Nalba de padure-Malva silvestris. Nalba mare- Althea officinalis.Nalba mica-Malva negleta.
Nalba salbateca- Malva pusilla.

Toate sunt din familia Malvaceae.
Denumiri populare: banutei, cas, colacel, colaceii babei, casul popii, floarea zgaibii, malaga, nalba, tirte.
În traditia populara: frunzele si florile crude ori decoctul lor se folosea la bube, umflaturi si abcese. Radacina fiarta în lapte se pune al orice buba ca sa sparga. Planta fiarta cu radacina cu tot se punea în legaturi contra umflaturilor la picioare. Ceaiul sau decoctul din flori, frunze sau radacini sa lua în mod curent contra tusei, durerilor de piept si naduselii. Pentru raceala la plamâni, se bea ceai de nalba cu flori de soc.
Din frunza uscata la umbra se facea un ceai, care se bea amestecat cu lapte dulce, contra durerilor la rinichi. Contra ascitei, se fierbea nalba cu urzici craiesti si patrunjel de câmp si se bea câte o ceasca din decoct, dimineata, la amiaza si seara.
Decoctul frunzelor si florilor sau planta pisata si pusa în rachiu se lua pentru leucoree. Ceaiul din frunze si flori se mai lua pentru încetarea hemoragiilor interne.
Compozitie chimica: sunt folosite frunzele (Folium Malvae) contin: mucilagii care prin hidroliza dau acid galacturic,acid uronici, ramnoza, arabinoza, glucoza, metilpentoze, amidon, zaharuri, asparagina, substante grase, pectine, betaina, tanin, substante rezinoase, alteina (în special în flori-este un colorant, mucilagii, tanin, flavonoide), etc.
Actiune farmaceutica:emolienta,calmanta, antiinflamatoare,secretolitica pulmonara,inclusiv la afectiunile interne sau externe. Ajuta la refacerea mucoaselor. Are actiune behica. Expectoranta, emolienta, antiinflamator renal si gastrointestinal, calmant.
Frunzele intra în compozitia speciilor pectorale si a ceaiurilor pentru gargara si pectorale.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, afectiuni bucale inflamatorii, afectiuni congestive ale pielii, aftoza bucala, boli infectioase, bronsite, cistite, constipatie, cuperoza, dermatoze, eczeme, enterite, furunculoza, gastrite, hemoroizi, infectii renale, iritatiile aparatului digestiv, iritatiile aparatului renal si urinar, infectii renale, laringite, pleurite, rani, stomatite, traheite, tulburari gastro-intestinale, ulceratii, vaginite.
Preparare:
-Infuzie din 2 lingurite de flori maruntite care se vor pune la
250 ml apa clocotita. Se foloseste atât intern cât si extern.
-Decoct din 2 lingurite de planta (radacina) care se va pune la
250 ml apa. Se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se poate folosi atât intern cât si extern.
-Macerat din 2 lingurite de radacina maruntita care se pune la 250 ml apa. Se va tine timp de 8 ore dupa care se strecoara. Se va putea folosi la afectiunile de mai sus. Este cel mai util în afectiunile aparatului digestiv si respirator acest preparat.
Se poate folosi în diferite combinatii cu alte plante medicinale.