CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

MUTULICA.

Denumiri populare: matraguna mica, nimeata, sculatoare mare. Se folosesc rizomii.
În traditia populara: în tara Oltului era un leac obisnuit contra reumatismului. Radacina se fierbea, din decoct se bea putin, iar cu restul se faceau spalaturi si bai. Unele babe faceau cu ea abureli, iar pentru bautul fierbeau o cantitate mai mica, în apa sau vin. Nu se hotarau sa dea prea usor aceasta planta pentru ca multi din cei care luau înnebuneau, câteva ceasuri, o zi si apoi îti reveneau. Se mai folosea la impotenta.
Compozitie chimica: rizomii si radacinile plantei contin un alcaloid în care predomina atropina. Mai contine belaradina, hiosciamina, scopolamina, scopina tropica. Intoxicatie: în cazurile în care se foloseste accidental este bine sa se ia carbune medicinal, purgative sau chiar spalaturi gastrice si clisme. Semnele intoxicatiei: dilatarea pupilei, uscarea gâtului, senzatie de sete, halucinatii, delir, pierderea cunostintei, tetanie si moarte.
Se poate folosi doar prin preparatele farmaceutice, fiind prea toxica sa se poata prepara în gospodarie fara pericolul mortal pe care-l are aceasta planta. Exista multe cazuri în care s-a folosit pentru impotenta si omul a murit. Chiar daca este foarte eficienta în multe cazuri, nu este bine sa se foloseasca. În trecut se folosea ca planta în diferite rituale magice.