CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

MUTATOAREA.

Denumiri populare: bodicica, cataratoare, cireasa câinelui, curcubetea, gurare, împarateasa, ludaie de pamânt, morcova ielelor, mutatoare cu poame negre, poama salbateca, suitoare, tigva de pamânt, turbeaza cânelui, turnari, zbârnata. Specia Bryonia dioica (mutatoarea cu poame rosii) are fructele rosii asemanatoare cu cea neagra diferind doar culoarea fructelor. În privinta tratamentelor si a compozitiei sunt foarte asemanatoare. În traditia populara: a fost între cele mai importante plante din medicina populara, ceea ce a sugerat numele de “împarateasa”. Radacina pisata se punea în legaturi contra durerilor de cap. Rasa si amestecata cu untura rânceda de porc, se folosea pentru “chelbe”, iar cu mâzga ei se ungeau fetele pe cap ca sa le creasca parul. Fripta în unsoare de porc cu pucioasa, se întrebuinta contra scabiei. Se punea în rachiu contra vatamaturii. Unii o taiau în felii, o însirau pe sfoara si o puneau la uscat; când o foloseau, o pisau marunt si o amestecau cu rachiu; sau faceau din ea o turta, pe care o puneau pe pântece. Decoctul radacinii se lua contra frigurilor. Radacina se cocea, se amesteca cu miere si rachiu, din care se lua dimineata câte o lingurita, contra durerilor de piept, a naduselii. Floarea, fiarta în vin sau apa se bea pentru a opri varsaturile cu sânge. Cu radacina rasa se mai folosea la muscaturi de sarpe sub forma de cataplasme. Este o planta toxica.
Compozitie chimica: radacina contine brionicina, luponina, tionospermina, triterpene tetraciclice (cucurbitacina, elaterina), rasini, substante amare, tanin, aminoacizii: citrulina, acid glutamic, etilaspargina, uleiuri volatile, substante toxice necunoscute, substante minerale, etc.
Doxa mortala=40 bace
Actiunea farmaceutica: are actiune paralizanta asupra sistemului nervos, delir, moarte. Intoxicatia se manifesta prin diaree cu sânge. Ca antidot se poate folosi carbunele medicinal si multe lichide care sa dilueze principiile active din planta. Are în special actiune diuretica si purgativa. De asemenea se mai pot cita efectele care le are în inflamatii si dureri reumatismale.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: alopecie, constipatie, dureri de cap, reumatism.
Preparare: suc de radacina se va lua cu precautie intern câte o jumatate de lingurita.
-Se va face o tinctura din 20 g radacina maruntita care se va pune în 250 ml alcool de 70 . Se va tine timp de 15 zile agitând des. Dupa 15 zile se va strecura. Se poate lua câte 10 picaturi intern. Extern se aplica pe locurile dureroase aceasta tinctura, care se va pune pe un pansament îmbibat cu aceasta tinctura.
-Planta proaspata (radacina), se va pune sub forma de rondele
pe locurile dureroase.
-Planta proaspata se va pune în otet, o parte planta maruntita si 2 parti otet. Se va tine timp de 8 zile dupa care se va strecura. Se va putea aplica în cazul mâncarimilor sau a durerilor pe care le calmeaza foarte bine.
-Cataplasme cu planta proaspata se poate aplica pe locurile dureroase, pentru înlaturarea durerilor.
Support intestinal

• Poate combata bacteria helibacter pylori
• Folosit istoric de mai mult de 2500 ani
• Suporta sanatatea gastro-intestinala şi sănătatea orală