CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

MOLIDUL.

Denumiri populare: brad, brad înalt, brad negru, brad rosu, bradaica, buhaci, molete, molid alb, molid gras, molidar, molid sac, molidv rosu, molift, pahui, pin rosu, podina, silha, târâs, târscior.
În traditia populara: mugurii si conurile tinere se folosesc pentru prepararea unui sirop contra tusei si a altor afectiuni pulmonare. În sudul Transilvaniei, în zona Banatului, mugurii se spalau, se turna peste ei apa fiarta, se lasau 2 zile sa se macereze, apoi se strecura zeama, se fierbea pâna scadea la jumatate si apoi se fierbea cu zahar. Se lua contra durerilor de piept. Ceaiul din vârfurile tinere, crude, se lua contra naduselii. Se mai folosea, în unele parti, în bolile de ficat si splina. Cu frunze de molid se faceau scaldatori contra matricilor. Cu cucuruz de molid, frunze de stejar si boz, se faceau bai contra reumatismului
Rasina ca si cea a mai multor conifere, în amestec cu alte leacuri era întrebuintata la prepararea diferitelor alifii, pentru taieturi, bube, buboaie, umflaturi, junghiuri, etc. Se folosea si pentru ceai, împotriva ranilor interne.
Compozitie chimica: tanin, rezine, uleiuri eterice, terebentina, acid acetic, substante amare, rasina, ceruri, fitoncide, gume, substante minerale, vitamine C, B1, B2, PP, K.
Actiune farmaceutica: antidiareica, antiseptica, antibacteriana, antiinflamatoare, antireumatismala, behica, eupeptica, tonifianta.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni dermatologice, afectiuni digestive, afectiuni pulmonare, candidoza, constipatie, colon iritabil, diaree, eruptii tegumentare, faringite, gripe, infectii ale pielii, infectii urinare, infectii intestinale, plagi ale intestinelor, rani, reumatism, tuse.
Preparare:
-Muguri zdrobiti- 2 lingurite, se vor pune în 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se va strecura. Se poate consuma îndulcita cu miere în special poliflora în majoritatea afectiunilor de mai sus.
-Muguri zdrobiti un Kg se vor pune cu 3 litri de apa. Se lasa la fiert timp de trei ore dupa care se va strecura. Se pune din nou la foc si se adauga la fiecare litru de lichid 750 g de zahar. Se va fierbe pâna devine de consistenta unui sirop. Se pune apoi în sticle cu dop. Se va lua câte o lingurita care se va pune la 250 ml de apa. Se poate consuma 3-4 cani din acestea pe zi.
-Frunze zdrobite 2 lingurite se vor pune în 250 ml apa. Se vor lasa timp de 10 minute la fiert dupa care se strecoara. Se poate consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi.
-Rasina se poate suge de mai multe ori pe zi ca o guma de mestecat.
Extern:
-Se pot face aceleasi procedee, dar se va folosi cantitate dubla de plante, inclusiv la spalaturi anale sau vaginale sau la diferite dermatoze. La fel se poate folosi si la gargara.
-Rasina se poate transforma în supozitoare sau ovule cu ajutorul cerii de albine, fiind foarte utila în foarte multe afectiuni din cele de mai sus.
De asemenea se poate folosi si în amestec cu alte plante medicinale.