CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

MARAR.

Denumirea populara: crop, chimen, marar, marariu, marar de gradina, marar tare, marariu, mararas, marariu, morar, morariu. În traditia populara: decoctul semintelor se dadea copiilor contra durerilor de stomac. În tinutul Argesului, se credea ca ar fi bun pentru vindecarea umflaturilor la stomac. Ceaiul din tulpinile florifere se folosea în bolile aparatului urinar. Ceaiul de marar amestecat cu sulfina se bea la guturai cu tuse. Decoctul frunzelor se întrebuinta contra durerilor la urechi, iar ceaiul se lua contra durerilor de cap.
Radacina de molotru si marar se punea la capatâi, ori se bea decoctul contra insomniilor. Ceaiul din seminte se lua contra astmului cardiac, iar ceaiul sau decoctul partilor aeriene, în bolile de inima si contra arteriosclerozei. Samânta pisata se dadea copiilor pentru limbrici. Femeile care nu aveau lapte fierbeau pasat cu samânta de marar si beau zeama.
Compozitie chimica: ulei volatil 2,5-4% mai ales în ramuri si frunze tinere si 3-6% în fructe, potasiu, sulf, sodiu. Ulei volatil între 40-60% carvona, alfa- felandrone, terpine, limonen, miristicina si izomiristicina, eter benzilic, acid ascorbic, caroteni, B1, B2, acid folic, maltoza, xiloza, zaharoza, pectine, acid clorogenic, anetol, substante minerale. Contine fitohormoni în special samânta.
Actiune farmaceutica: antiseptice, emoliente, rezolutive, stomahic, carminativ, antispastic, ajuta la eliminarea gazelor din intestine, mareste cantitatea de urina fiind deci un bun diuretic, mareste de asemenea cantitatea de lapte fiind un galactogog, calmeaza nervii, excita sucurile gastrice fiind indicat în lipsa poftei de mâncare, previne infectiile microbiene, ajuta în afectiunile inimii prin efectele care le are asupra organismului.
Extern de asemenea este foarte indicat pentru actiune de cicatrizare pe care o are asupra pielii si pentru ca ajuta în cazul petelor ajutând la disparitia lor. Semintele în special sunt cele care au mai mult fitohormon si ajuta la refacerea secretiilor vaginale mai ales în cazurile menopauzei. Este un medicament natural care se poate da la toate femeile în timpul menopauzei.
În cazul parului care creste uneori în exces de la o anumita vârsta tot aceste seminte de marar pot sa remedieze situatia si tratamentul este foarte simplu si eficient ne producând efectele secundare ale hormonilor sintetici. Totusi sunt contraindicate semintele de marar în toate cazurile în care avem un fibrom uterin, cancer genital feminin sau chiar sindrom premenstrual
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni gastro-intestinale, afectiuni sexuale si ginecologice, afectiuni ale ovarelor, ateroscleroza, astenie, bataturi, bolile ficatului si ale veziculei biliare, cancer, ciclul menstrual perturbat, dureri de cap, gastrite hipoacide, hemoroizi, hiperkeratoze, hipertensiune, hirsutism, inflamatiile ochilor, inflamatiile cailor respiratorii, iritatiile pielii, insomnii,
insuficienta cardiaca, lactatie insuficienta, menopauza, nefroze, nevroze, osteoporoza, pieli-nefrite, prurigo, reumatism, secretii vaginale insuficiente, sughit, tumori benigne sau maligne.
Preparare:
-Seminte de marar se vor macina cu râsnita de cafea. Se va lua de 3 ori pe zi câte o lingurita din acest praf cu 10 minute înainte de mese. Se va tine putin sub limba dupa care se va înghiti cu putina apa. Este unul din cele mai eficiente tratamente în foarte multe din afectiunile de mai sus. Util chiar si în sughitul persistent care va trece imediat.
-Infuzie dintr-o lingurita de seminte de marar care se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi preferabil sa se consume înainte de mese. Se poate face un tratament de lunga durata.
-Decoct din 2-3 lingurite de planta care se vor pune la 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se poate folosi 3 cani pe zi perioade lungi.
Extern:
-Se poate face decoct din planta sau seminte în functie de gravitatea afectiunii putându-se pune 2-3 lingurite la o cana de apa. Se vor fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se poate aplica extern.
-Planta 50 g se va pune la 250 ml otet si se lasa timp de 8 zile agitând de mai multe ori pe zi. Se aplica la pete, pistrui sau în diferite afectiuni ca bataturi sau mâncarimi de piele.
Se poate folosi cu multe alte plante în combinatie lucru care face ca aceste tratamente sa fie foarte eficiente.
-Tinctura- este preferabil sa se faca din seminte pentru ca este mai eficienta. Se va lua pentru aceasta 50 g de seminte macinate fin cu râsnita de cafea. Se va pune peste acestea o cantitate de 250 ml alcool alimentar de 70 . Se va tine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând zilnic de mai multe ori pe zi. Se va strecura dupa aceasta perioada si se va pune în sticlute de capacitate mai mica, care se pot închide ermetic. Se poate lua o lingurita din aceasta tinctura în dilutie cu putina apa de 3 ori pe zi.
-Vin - se va lua un litru de vin alb de buna calitate în care se va pune 20g de seminte de marar macinate. Se va lasa timp de 8 zile dupa care se va strecura. Se va putea administra câte 50 ml de trei ori pe zi, chiar in cure de lunga durata.
Support intestinal

• Poate combata bacteria helibacter pylori
• Folosit istoric de mai mult de 2500 ani
• Suporta sanatatea gastro-intestinala şi sănătatea orală