CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

MACUL DE GRADINA.


În traditia populara: cenusa de mac de gradina se întrebuinta, cu alte plante, la colorarea în verde.
Ceaiul din capsule uscate ori seminte fierte în lapte se dadeau copiilor pentru somn. La Rasinari, se puneau flori rosii de mac într-o cescuta cu apa aceasta se bea pentru somn. Se mai punea în acest scop în scalda copiilor, planta întreaga sau numai capsulele. Decoctul semintelor se tinea în gura pentru a potoli durerile de dinti si contra gâlmelor” de la gât. Semintele pisate si amestecate cu miere se puneau pe bube, sa sparga cât mai repede. În unele parti, se mai punea în alifie si pânza de paianjen.
Cei care aveau gusa înghiteau în postul mare, începând de marti, în fiecare dimineata, câte o lingurita de seminte de mac. Decoctul capsulelor fierte se îngroasa cu faina si pasta obtinuta se punea la junghiuri.
În panaritiu, la mâna, genunchi, culegeau planta cu totul, cu radacina, tulpina si maciulii, o puneau într-o oala la fiert, adaugau cenusa si faceau o lesie cu care se spalau de mai multe ori. Cei care aveau umflaturi faceau lapte din samânta de mac, o udau cu lapte din acesta, o presarau cu putina samânta de mac si repetau tratamentul pâna dadea înapoi si se vindeca. Semintele cu miere se luau contra herniei.
Compozitie chimica: oficinale sunt numai capsulele (Capita Papaveris imaturi sau Fructus Papaveris imaturi) se culeg când sunt înca verzi- din capsulele imature se obtine opiul farmaceutic, prin incizia capsulelor. Opiul contine peste 20% alcaloizi din care majoritatea o reprezinta morfina. În afarade alcaloizi opiul mai contine 6,5% acid meconic, legat de morfina si alti alcaloizi.
Mai contine meconina, cicloludenolul, un derivat triterpenic, acizii lactic, malic, tartric, citric, acetic, succinic, sulfuric, fosforic, sub forma de saruri de magneziu, calciu, amoniu, pectine, zaharuri, rezine, gume, ceara pirolidina, enzime (oxidaza, proteaza), etc.
Actiune farmacologica: în general este indicata prepararea doar farmaceutic deoarece se pot întâmpla accidente grave, chiar mortale în cazul în care se depaseste doza. Sunt recomandate în terapia simptomatica a colicilor gastro-intestinale, hepatice, renale, vezicale. Hiperchinezia intestinala este inhibata prin actiunea miolitica, fie prin insensibilizarea mucoasei intestinale la stimulii care o provoaca. Sunt folosite pentru a determina o stare de repaus a tubului gastro-enteric în cazurile în care exista pericolul de hemoragie sau de perforatie(apendicita, ulcer). Sunt recomandate de asemenea pentru a combate unele forme de diaree, deoarece actioneaza asupra aparatului digestiv mai intens si mai prelungit decât morfina, micsorând peristaltismul, diminueaza secretiile, înlaturând durerea si scazand tonusul sfincterelor. Sunt sedative, hipno- analgetica, dar variabile din cauza continutului în morfina.
Capsulele de mac intra în compozitia ceaiurilor: anticolitic, contra colicilor nr 2, sedativ si ceaiul pentru gargara, folosindu-se în acest scop un produs vegetal având, în prealabil stabilit continutul lui în morfina de catre laboratoarele de specialitate. Accidentele cu aceste ceaiuri pot fi mortale datorita depasirii dozei.
Sunt indicate în urmatoarele afectiuni: Boli intestinale, colici hepatice, enterite acute, colici saturniene, nefrite. Sunt contraindicate la sugari, copii în stari congestive ale centrilor nervosi, în unele leziunitvasculare cardiace, în insuficiente hepatice si renale, edem pulmonar, în dispnee de origine toxica- infectioasa sau mecanica, în nefropatii, în staza a intestinului gros, în diabet cu acetonurie la copii. Se va da cu atentie la batrâni si femei.
Doze: tinctura de opiu cu 1% morfina se administreaza la adulti doza maxima pentru o data 1,5g pentru 24 ore=5g. La copii între 1 -10 ani, 0,01-0,02 g pe an de vârsta.