CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

LINARITA.

Denumiri populare: bumbac de câmp, bumbacarita, buruiana de fapt, buruiana de in, coltul lupului, firicica, galbinare, gura leului, gura mâtei, iarba urâciunii, iarba de vatam, in salbatec, inarica, inet, lânarita, prostovanic, sculatoare, trapang.
În traditia populara: ceaiul din tulpinile florifere se bea contra hemoragiilor. Cu ele se faceau scaldatori contra “luparii” si spalaturi contra “faptului” la copii. Decoctul se lua contra “vatamaturii” si leucoreei. Se facea cu ea bai contra “lingorii”.Ceaiul din partile aeriene se lua contra malariei si galbinarii. Cu linarita, flori de sofran, untura de porc si galbenus de ou se facea o alifie contra hemoroizilor.
La acnee, fetele o puneau în apa cu care se spalau, ca sa le curete fata, sa fie frumoase.
Compozitie chimica: alcaloizi (pegaina sau linarina), flavonoide, flavonoglicozide (linarina, pegaina, aurone, etc), acizi organici (artiric, formic, citric, malic, tanic), zaharuri, glicozide, pectine, grasimi, saruri minerale.
Actiune farmacologica: actiune emolienta, depurativa, laxativ, diuretic, antihemoroidal, sudorific, curata ficatul si caile urinare, vermifug, ajuta la impotenta.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiunile splinei si ficatului, afectiuni catarale ale intestinului gros, boli renale, erizipel, hemoroizi, hidropizie, icter, impotenta, viermi intestinali.
Preparare:
-O lingura de flori proaspete se pun la un litru de apa Se fierbe timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se va bea în cursul zilei.
-O lingura de flori se pune într-un litru de lapte. Se fierbe timp de 10 minute, se strecoara si se poate folosi extern la hemoroizi sau alte afectiuni.
Hepa-Tonic: îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului, protejează celulele hepatice de acţiunea nocivă a alcoolului şi a medicamentelor prin detoxifierea ficatului.