CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

LEVANTICA

Denumiri populare: aspic, lavand, levantica de gradina, levantica de padure, livana, livantica, livan, spichinel, spichinat.
În traditia populara: uleiul este întrebuintat în industria parfumurilor si sapunurilor de toaleaa.
Tulpinile florifere se puneau între haine contra moliilor si ca sa miroase frumos.
Se mai întrebuinta ca stimulent, antispasmodic, tonic si la combaterea bolilor aparatului respirator.
Plamadeala cu un pumn de flori într-un litru de rachiu de drojdie tare, tinuta doua saptamâni si apoi strecurata, se punea în comprese, ca sa aline durerile din cazaturi si vânataile, sa vindece ranile si arsurile, precum si contra caderii parului.
Câteva picaturi de ulei de levantica se puneau în vasele în care se adapau animalele, pentru pofta de mâncare.
Compozitie chimica: ulei volatil cu miros placut, constituit din acetat de linalol, geraniol, linolol în stare libera, valerianat de linalol, boreol, cumarina, substante amare, hernianrina, cineol, nerol, furfurol, alfa pimen, criofilen.
Cel mai important component al uleiului volatil este un alcool olifalic linaloolul (pâna la 60%) si acidul actiune farmacologica: antiseptic, dezinfectant, antiseptic, cicatrizant, calmant, insecticid, aromatizat puternic, spastic, diuretic, carminativ, calmant al sistemului nervos, neurastenic, colagog, stimulent, analgetic, cicatrizant, combate tensiunea cerebrala, stimuleaza pofta de mâncare, mareste secretia biliara, calmeaza durerile abdominale, antispastic, reduce sensibilitatea psihica, estompeaza frica, combate caderea parului, alunga insectele.Intra în componenta tigarilor antiasmatice.
Se poate utiliza în urmatoarele afectiuni: acnee, afte, afectiuni cutanate, alopecie difuza, ameteli, angoasa, aritmie cardiaca, arsuri, astm, balonari abdominale, boli de inima cu substrat nervos, boli de rinichi si ficat, boli ale aparatului respirator, bronsite, candidoze, cefalee, celulita, cistita, cuperoza, dureri reumatice, eczeme, excitatii excesive, gripe, infectii, întepaturi de insecte sau chiar vipere, iritare nervoasa, insomnie, leucoree, migrena, nervozitate, nevroze, oboseala, patologie nevrotica, prurit, raceala, rani, reumatism, stimulent general, stres, surmenaj, tensiune cerebrala, tulburari digestive, tuse, ulceratii atone, viermi intestinali.
Preparare: pulbere de lavanda-se va macina planta uscata cu rasnita de cafea apoi se va pune ce s-a macinat la întuneric pentru ca lumina influenteaza negativ si se închide ermetic pentru a nu-si pierde aroma. Se va putea lua de 3-4 ori pe zi o cantitate egala cu un vârf de cutit sau chiar o lingurita. Se va lua înainte de mese cu 15 minute. Este bine ca acesta sa fie tinut putin sub limba dupa care se va înghiti cu putina apa.
-Din 2 lingurite de praf de planta macinat proaspat cu râsnita de cafea se vor pune în 250 ml apa clocotita. Se lasa pentr 10 minute acoperit dupa care se vor putea consuma. Se poate îndulci cu miere daca nu aveti diabet. Se pot consuma trei astfel de ceaiuri pe zi.
-50 g de praf de planta macinata fin cu râsnita de cafea se vor pune în 250 ml alcool alimentar de 70 . Se va tine ermetic închis si se agita timp de 15 zile foarte des pentru a extrage principiile din plante. Dupa 15 zile se strecoara si se va pune în sticle de culoare închisa care se pot închide ermetic.
Administrare- în functie de natura si gravitatea
afectiunii se poate administra între 10 picaturi sau o lingurita de 3-4 ori pe zi, sau doar la nevoie. Se poate face totusi o cura cu acest preparat de 30 de zile câte o lingurita de 3 ori pe zi luata înainte de mese în afectiunile neurologice, fiind foarte utila.
-20 g de praf se va pune într-o sticla de un litru de vin de buna calitate, care nu a fost stropit cu substante chimice. Se va lasa timp de 8 zile la macerat agitând des pentru a se putea extrage principiile active din planta. Se va strecura apoi prin tifon si se va pune în sticle mai mici ermetic închise la rece. Se va putea lua câte o lingura sau chiar 50 ml de trei ori pe zi în afectiuni mai grave ca tratament sau se poate lua doar înainte de culcare cu 2 ore pentru a induce un somn linistit.
-50 g de praf se va putea pune cu un litru de otet de miere si mere si se va lasa timp de 8 zile la macerat agitând des. Dupa acest interval se strecoara si se va obtine otetul aromat care este foarte util la diferite frectii sau doar pentru a calma mâncarimile de piele.
-Ulei de floarea soarelui un litru- în acesta se va pune 50g de pulbere de lavanda obtinuta cu râsnita electrica Se va astupa si se lasa la soare sau în locuri calduroase timp de 21 de zile, dupa care se va filtra. Se va obtine un ulei cu un miros puternic de lavanda care se poate folosi în dischineziile biliare sau la alte afectiuni. Se poate lua câte o lingura dimineata pe stomacul gol, sau se poate folosi extern în diferite afectiuni. Prin adaugarea cerii de albine se poate obtine o crema care este utila la cuperoze sau la alte afectiuni cutanate.
-Uleiul aromat din comera (în gospodarie nu se poate obtine) se poate folosi la aromatizarea bailor sau cel care se poate lua intern este foarte eficient la afectiunile care sunt mai sus. Trebuie însa sa fiti foarte atenti pentru ca exista doua tipuri de ulei. Unul care se foloseste intern si unul extern. Cel extern nu se va lua intern niciodata.
-Pentru a alunga insectele si moliile este indicat sa se foloseasca împreuna cu sulfina când este foarte eficient nu numai pentru molii ci si pentru paduchi sau alti paraziti ca pureci, etc.
-Baile cu lavanda sunt foarte indicate în multe afectiuni si acestea se vor face turnând ulei în cada de baie câteva picaturi care vor face ca baia sa fie aromata si sa-si faca efectul dorit. Se poate însa face si un infiltrat care se adauga dupa strecurare în cada cu acelasi efect pentru organism.
-În cosmetica este foarte indicata nu numai pentru efectul deosebit de puternic al uleiului ci si pentru efectele care le are asupra organismului.
• Singurul producator de Graviola aprobat de Institutul de Bioresurse Alimentare
• Suport immunitar puternic
• Sprijin in chimioterapie
• Amelioreaza starea de spirit