CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

JNEAPANUL

Denumiri populare: catan, catim, catine, cetina strâmba, dârzau, gneapan, indorsai, jep, jipel, jip, jip mare, jup, molift mic, pehin, pin pitic, pin de piatra, pin strâmb, pin târâtor, sucapau, sneapan.
Tratamente populare: aceleasi ca ienuparul.
Compozitie chimica: cetina si mugurii contin ulei volatil 0,3%-0,6%, format din alfa pimen, beta pimen, beta- felandren, limonen. Mici cantitati de aldehida anisica si caproica, alcooli secundari monociclici, aldehide si cetone sesquiterpenice, alcooli, terpeni tertiari, etc. Tanin, rezine, vitamina C sub. Minerale. Continutul cel mai mare se afla în ramurele tinere înainte de deschiderea mugurilor.
Actiune farmaceutica: mugurii, extractul, uleiul volatil din aceasta planta este antiinflamator, antiseptic în special al cailor respiratorii folosindu-se pentru ca usureaza expectoratia, urinare distruge o serie de germeni patogeni, în dermatologie în special ca vulnerar, diuretic, antireumatic, antiseptic si cicatrizant al ranilor. Se poate folosi si uleiul volatil care se gaseste la plafar acesta administrându-se conform prospectului . Uleiul de terebentina produce hiperemie si este utilizat extern ca rubefiant.
Prin distilare uscata se face Pix liqida care se foloseste la veruci sau în alte cazuri la dermatologie când se doreste cauterizarea unei rani.
Se utilizeaza în urmatoarele afectiuni: bronsita (expectorant), calculoza renala, cistite, dureri reumatice (bai), eczeme zemuinde infectate, infectii cutanate, inflamatiile renale sau genitale, laringite, pielite, plagi, rani, tenuri iritate înrosite, traheite, tuse, ulceratii infectate, uretrite.
Preparare: se va face decoct din 2 lingurite de muguri sau cetina maruntita fiarta timp de 10 minute la 250 ml apa. Se vor strecura si se poate consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi. Aburul se pot face cu el inhalatii care ajuta în special la afectiunile respiratorii. Se poate folosi uleiul de la plafar conform prospectului în functie de firma producatoare si de concentratie. Pix liqida si celelalte nu se pot realiza în gospodarie dar se pot achizitiona de la farmacie care le prepara.