CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

INUL

Denumiri populare; in de fuior, in de samanta. Se folosesc semintele mature.
Tratamente populare: ceaiul din seminte de in se lua pentru tuse. Cu faina de in se facea o turta care se punea pe rani, ca sa scoata puroiul din ele si sa le vindece; se schimba de mai multe.
Uleiul se punea pe o cârpa la arsuri, iar din faina de in si cartofi fierti pisati, se faceau legaturi la umflaturi si abcese, ca sa coaca. Semintele fierte se puneau în legaturi la umflaturi, ori se fierbeau în lapte si se facea o turta care se aplica pe gât. La gâlce (adenopatii) rele cu tendinta de coacere, precum si contra junghiurilor, se puneau cataplasme din faina de in cu lapte. Cu faina amestecata cu lapte si flori din gradina se faceau legaturi contra durerilor de burta. O lingura de seminte se pune într-un pahar cu apa si se lua seara ca laxativ.
Compozitie chimica: se folosesc numai semintele ajunse la maturitate (Semen Lini) contin: mucilagii, formate din acid galactouric, ramnoza, galactoza xiloza si arabinoza, lipide formate din trigliceride ale acidului oleic, linani, linoleic, stearic, miristic si în special linoleic, grasimi. Protide, un heterozid cianogenetic-linmarozidul care se dedubleaza în acid cianhidric, glucoza si acetona. Saruri de potasiu si magneziu. Acizi grasi nesaturati Omega-3 care se întâlnesc mai mult în carnea de peste.
Actiune farmaceutica: semintele de in întregi ingerate în aceastastare câte 2 linguri pe zi sunt folosite în tratamentul dispepsiilor si constipatiei. Datorita mucilagiilor care le contine are actiune emolienta, calmanta, laxativa, purgativa si antiseptica în special asupra tubului digestiv. Faina de in sau mucilagiul facut prin macerarea semintelor în apa este foarte util deoarece este emolient extern foarte util. Linanii anihileaza efectul unor estrogeni, de aceia este indicat în toate formele de cancer sau afectiuni ale sânului, sau chiar boli metabolice endocrine. Omega-3 blocheaza actiunea prostaglandinelor si prin aceasta se reduce colesterolul si ajuta în tratamentele cancerului. Subtiaza sângele si ajuta în toate afectiunile în care acest lucru este foarte necesar.
Se indica la urmatoarele afectiuni: abcese, adenopatii, arsuri ,cancer ,cistite, constipatie, crustele scalpului, dureri diverse inclusiv reumatice ,furuncule, ihtioza, inflamatii intestinale si ale vezicii urinare, litiaza renala, rani diverse, tuse, xeroze cutanata
Preparare:
-O lingura de seminte întregi, se macereaza pentru o jumatate de ora în 100 ml apa la temperatura camerei. Se foloseste ca bautura emolienta în afectiunile digestive.
-1-2 linguri de seminte întregi, se iau seara la culcare pentru ca sa regleze constipatiile, datorita actiunii
mecanice asupra intestinului. Se poate folosi o perioada foarte lunga fara nici un pericol fiind mult mai indicata ca uleiul de parafina sau uleiul de ricin, datorita faptului ca sunt si emoliente puternice si ajuta chiar la refacerea mucoaselor.
-1-2 linguri seminte se pun în 250 ml de apa, pentru 8 ore dupa care se mai adauga sucul de la o lamâie fara pulpa. Se pot consuma 2 astfel de macerate în litiaze renale, afetiuni ale aparatului digestiv sau alte afectiuni unde este nevoie de refacerea celulara.
-Ceai din o lingura de seminte la 250 ml apa fiert timp de 5 minute se foloseste pentru afectiunile respiratorii.
-4 linguri de seminte se pun în 500 ml apa se fierbe timp de
15 minute, dupa care se strecoara si se vor face spalaturi vaginale în cazul cistitelor. Se mai poate adauga putin pelin(o lingura), fiind mai util în mai multe alte afectiuni ginecologice.
-Faina de in se poate face din ea o turta cu putina apa calduta si se aplica la rani sau se unge pe locurile în care exista cheratoze sau ihtioza.
-Faina de in în amestec cu faina de mustar în diferite concentratii 1\1 sau mai mult se aplica extern în special la copii sau în locurile unde trebuie sa activeze circulatia sângelui. Acestea amândoua se vor fierbe în putina apa, sau se umecteaza doar si apoi se va întinde pe o pânza aplicându- se pe piele.
-Cataplasme care se fac din 3 linguri de seminte care se vor pune în 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 10 minute, dupa care se va pune acesta dupa strecurare, pe o pânza si se aplica în cazul ranilor sau abceselor. Se poate aplica calda, în cazul în care se doreste sa se grabeasca colectarea abcesului. Tot acestea se vor aplica calde, în cazurile în care gâtul este inflamat. Se pot tine peste noapte.
-Pentru înmuierea crustelor se va pune 2 linguri de faina de in în 250 ml apa calda, se lasa timp de 3-4 ore dupa care se strecoara prin tifon. Cu aceasta se va unge locurile cu cruste,sau se pune chiar mai multa faina pe pansament pentru a ramâne o perioada mai lunga în contact cu pielea.
-În arsuri se foloseste uleiul de in în amestec cu apa de var în parti egale. Se pune totul într-o sticla curata si se agita pâna la formarea unui lichid alb-laptos, cu care se unge arsura. Acesta are proprietatea de a calma durerile, racorii si vindeca rana.
-În cistite (inflamatia basicii urinare) se fac spalaturi calde sau bai cu fiertura din 2-4 linguri de seminte la 500 g apa calda.