CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

HREANULDenumiri populare: ahrean, chirean, harean, irean, radacina salbatica, ridiche salbatica, rean, tormac, usturoi.

În traditia populara: fructele si rizomul plantei se folosea ca leac contra durerilor de cap, în diferite forme; se faceau legaturi pe frunte cu frunze crude sau hrean ras; legaturi în moalele capului cu hrean ras amestecat cu otet. Petele de pe obraz se spalau cu otet amestecat cu hrean ras.
În alte parti, pentru petele de pe obraz, piept si mâini, se punea o mâna de hrean taiat bucatele într-o sticla, se turna peste el un sfert de kg de otet bun si se lasa 5-6 zile, apoi se muia o cârpa de in cu care se stergeau petele în fiecare seara.
Turta de hrean rasa malai, mei, miere de faguri si sare, toate puse pe piele de cal se puneau pe gât la gâlci. La Rasinari contra gâlcilor se mânca hrean si se bea rachiu.
La amigdalita, se radea hreanul se amesteca cu faina de grâu si apa calda facându-se o pasta care se aplica la gât. Ceaiul din frunze îndulcit cu miere se lua contra racelii. Contra durerilor de dinti se lua hrean fiert cu vin. Pentru stomatita se lua o lingura de hrean, se punea într-un sfert de oca de rachiu, se lasa 24 ore, apoi se strecura si se facea gargara de 3 ori pe zi. La raceala grea cu fierbinteala se înfasura tot trupul bolnavului cu hrean ras cu aceasta se faceau si legaturi la durerile de picioare si bai contra reumatismului.
Se mai folosea în legaturi contra oricaror nevralgii. Unii îl amestecau cu faina de grâu si miere facând un aluat care se punea pe locul dureros.
Tot pentru dureri- o turta din faina de grâu cu hrean ras si otet. Se punea si la sale pentru durerea de rinichi.
Se mai lua pentru afectiunile vezicii si contra pietrelor la rinichi. Era un leac obisnuit contra bolilor de plamâni.
Contra tusei se lua cu zahar candel si hrean ras. Dulceata de hrean ori hrean ras amestecat cu miere si
pus într-o sticla bine înfundata îngropata în pamânt timp de 4 saptamâni se lua contra naduselii si tuberculozei.
Hrean ras amestecat cu zahar se dadea pentru durerile de inima. Cu hrean ras se trata ”boala mare si boala rea” În prima zi se lua pe inima goala o lingura, în urmatoarea 2 , apoi 3 si tot asa pâna la 29 de linguri, când se începea numaratul îndarat, pâna la una.
Se credea ca astfel se curata creierii de sânge si de apa care-i tulbura.
Se utilizeaza radacina si mai putin frunzele.
Compozitie chimica: se foloseste radacina (Radix Armoraciae) radacina contine protide, hidrati de carbon, zahar, potasiu, saruri minerale, vitaminele A, B1, B2, miacina, C, glicozida sinigrozida, glicozizi sulfurati, mirozina, ulei volatil, acizii: clorhidric, sulfuric, carbonic si silicic. Substante antibiotice (fitoncide).
Actiune farmaceutica: are actiune antiscorbutica, uleiul volatil prin componentele sale asi sinigrozida îi comunica proprietati revulsive si rubefiante; de asemenea tot datorita acestor produsi, care se slimina atât pe cale respiratorie cât si renala are efect antiseptic, antitinflamator, bacteriostatic, diuretic, excita mucoasele fiind revulsiv, rubefiant, sau chiar lacrimogen, face ca secretiile interne sa fie mai abundente, ajuta la eliminarea bilei, face ca secretiile nazale si salivare sa fie mai abundente.
Este un aperitiv pentru ca determina stomacul la o mai rapida functionare. Este util în diferite forme de anemie sau chiar în convalescenta.
Ajuta ca diuretic la o mai buna functionare a rinichilor. Extern este un revulsiv puternic ajutând la diverse cazuri în care se doreste refacerea circulatiei sângelui. Ajuta la functionarea normala a inimii.
Preparare:
-Frunzele se pot folosi legându-le pe locurile dureroase asa cum sunt sau dupa ce se strivesc putin.
-Frunzele se pot aplica unse cu putin ulei dupa ce se strivesc în diferite aplicatii externe pentru rolul de calmarea durerilor.
-Radacina rasa proaspata se va amesteca cu miere în aceiasi cantitate si se va lua câte o lingurita de trei ori pe zi în cure de lunga durata în afectiunile inimii, vaselor de sânge sau alte afectiuni indicate.
-Radacina rasa proaspat se poate face un sirop cu putina apa si zahar. Se va lua câte o lingurita de trei ori pe zi în anemii sau avitaminoze si alte afectiuni.
-Radacina rasa se va pune la uscat si se va transforma apoi în praf care se va lua câte un vârf de cutit de trei ori pe zi.
-Macerat 15-30 g la litru de apa. Se fierbe timp de 5 minute;
se macereaza timp de 12 ore. Se iau 2 cesti pe zi între mese.
-Radacina rasa -50 g cu 50 g de miere de albine se amesteca si se va lua câte o lingurita înaintea meselor.
-Sirop: se taie radacina de hrean în rondele; se aseaza în straturi pe un tifon suspendat deasupra unei farfurii si se acopere straturile cu zahar. Lichidul siropos care se scurge va fi administrat în doze de 1-2 lingurite pe zi.
-Se rade hrean proaspat atât cât cuprinde o lingura si se amesteca cu miere de salcâm pâna se obtine o pasta omogena. Apoi se consuma o lingura, treptat, în fiecare dimineata, înainte de masa pâna la terminarea dozei preparate zilnic. Cura nu trebuie sa depaseasca 30 zile. Este utila în toate afectiunile inimii sau pulmonare.
-La un litru de vin natural de struguri se vor rade 2-3 radacini mai mari de hrean (30-50 g) si se vor tine la temperatura camerei timp de 8 zile dupa care se vor strecura. Se va consuma câte o cantitate de 50 ml în fiecare dimineata.
-Faina în amestec cu hrean se face o pasta care se aplica pe locurile în care exista durere si se va tine în functie de toleranta sau pâna la trecerea durerilora
-Radacina rasa se va pune în alcool alimentar(1-5 alcool ) de
70 grade. Se va tine timp de 15 zile agitând des, pentru a putea sa
extraga principiile active din planta. Se strecoara apoi si se va consuma câte 10 picaturi-o lingurita în functie de afectiune.
-Radacina rasa o parte se va pune în 5 parti de otet alimentar din mere si miere si se va tine timp de 10 zile dupa care se va strecura. Se poate folosi intern câte 10 picaturi-o lingurita diluat în apa sau se poate folosi extern în dilu?ie 1\2 cu apa la spalaturi sau pansamente.
-Hrean ras (radacina) se va pune pe o bucata de pânza si se aplica local în cazul durerilor sau cu scop revulsiv. Se va tine în functie de toleranta individuala
-Pulpa de hrean este superioara mustarului; se aplica cataplasme în afectiuni pulmonare, guta, algii reumatismale.
-Pulpa de hrean se mesteca în gura de mai multe ori pe zi pentru combaterea retractiei gingiilor si pentru întarirea dintilor.
-Se va rade putina radacina si se va pune în alcool. Se astupa apoi bine. Se poate folosi si o sticluta mica de la un medicament (20-30 ml). Se închide ermetic.
În cazul durerilor dentare se va destupa sticluta se astupa o nara ramânând libera nara de partea în care este dintele dureros si se va trage putin aer din aceasta sticluta. Aromele care se degaja vor face ca în câteva secunde sa treaca cea mai tare durere de masele.
Util mai ales în cazul copiilor sau femeilor gravide care nu pot lua calmante puternice.
Bine înteles ca numai pâna se va trata de catre stomatolog afectiunea, lucru care oricum trebuie facut.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee- tamponare cu tinctura diluata sau otet, afectiuni cardiace,
-hrean cu miere de salcâm, afectiuni renale-tinctura, alopecie- frectii cu tinctura sau otet, algii reumatismale-tinctura, ameteli-tinctura, anemie, arsuri, astm, boli cardiace-cu miere, boli reumatice, bronsite acute sau cronice, cangrena picioarelor, cardiopatie ischemica, circulatie periferica
deficitara, congestie pulmonara, colita, constipatie, debilitate, degeraturi, descuamarea pielii, digestie dificila,dureri de cap- frunze puse local sau tinctura, dureri diverse,dureri reumatice, eczeme,gastrita hipoacida,guta, guturai, hipertensiune arteriala, hidropizii, imunitate scazuta, inflamatii articulare, inflamatii ganglionare-pulbere de radacina, inapetenta- tinctura cu miere, întepaturi de insecte - frunze aplicate local, leucoree, limfatism, litiaza renala, migrene, nevralgii diferite inclusiv intercostale-tinctura, obezitate, paradontoza, paraziti intestinali, pareze faciale sau de alta localizare, pelada-frectii cu tinctura sau otet, pete pe fata-otet, pistrui-otet, plagi supurate infectate, pneumonie, polipi uretrali, rani, raceli, rinitachiar cronica, rino-sinuzita, sciatica, scrofuloza, seboree, sinuzita, stomatita, taieturi, tuberculoza, tumori canceroase, tuse, ulceratii atone, varice- cura cu tinctura sau cu miere.
În cazul suferintelor de colon iritabil sau cu aciditate gastrica se va administra cu prudenta.
Celadrin: cel mai eficient produs natural ce ajută la înlăturarea durerilor articulare (reumatism, artrite, artroze, luxaţii) şi la îmbunătăţirea mobilităţii articulaţiilor.