CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

GUTUIUL


Denumiri populare:alamioara,gaduie,gatâie, gutaie, gutai, gutai, gutan, gutie, gutâie, gutâi, pom cotei.
În traditia populara: ceaiul din gutui cu putin zahar se lua contra tusei si raguselii. Ceaiul din frunze, în amestec cu flori de tei, se lua în amigdalite si raceli. Zeama din frunze de gutui, curpen de castravete pisate la un loc se storceau pe ranile cu viermi. Din semintele de gutui se prepara apa pentru ochi; se luau 40 de sâmburi, se puneau 100 de dramuri de apa limpede, rece, se bateau putin, apoi se înmuia în ea cârpe curate si se punea pe ochi.
Ceaiul din sâmburi se bea cu zahar candel sau cu tarâte de grâu contra tusei. Cu frunze de gutui, mar dulce si cimbrisor, fierte împreuna, se faceau oblojeli “la cel perit”.
Ceaiul din frunze uscate se folosea la bolile de inima, în cazurile de insuficienta cardiaca. Se mai lua în boli de ficat. Din semintele plamadite în apa se facea un unguent pentru sânii crapati ai femeilor care alaptau.
Compozitie chimica: frunzele contin-apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mici cantitati de grasime, vitaminele A, B, C, PP, saruri minerale, etc.
Fructele: apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mici cantitati de grasime, mucilagii mai ales în seminte. Vitaminele: A, B, PP, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, sulf, etc.
Proprietati farmaceutice: fructele,semintele si florile sunt astringente, stomahice, aperitive, fortifiante ale ficatului, vindeca o serie de afectiuni. Acidul malic contribuie la neutralizarea sângelui. Pectina ajuta la coagularea sângelui, utila în afectiunile pulmonare, chiar în tuberculoza, de asemenea la afectiunile intestinale cu diaree sau chiar dizenterie. Este tonica pentru întreg organismul si contine si vitamina care ajuta la refacerea celulara. Extern se mai poate folosi chiar la prolapsul rectal sau uterin. Se fac clisme si spalaturi în acest caz.
Se vor folosi fructele ca atare sau în diferite forme ca:
sirop, dulceturi, sucuri.
Se pot folosi si în diferite combinatii cu alte plante fiind mai activ. Extern fructele au actiune astringenta, semintele sunt emoliente, mucilaginoase, pulpa fructului este tonica. În lipsa fructelor se poate folosi frunza.
Se utilizeaza la urmatoarele afectiuni: afte, arsuri-în special ceai din seminte,bronsite,cheilite fisurate, conjunctivita, degeraturi, diaree, distonie digestiva, eczeme, faringite, fisuri anale, fisuri mamelonare, gingivite, hemoragii uterine, hemoptizii, hemoroizi, hiperaciditate gastrica, infectii respiratorii, inapetenta, insuficienta hepatica, iritatiile pielii, leucoree, prolaps rectal si uterin, rani tegumentare, raguseala, riduri, stomatite, tuberculoza, tuse, ulceratii, voma.
Frunzele se folosesc si pentru a vopsi în galben sau negru în functie de concentratie.
Preparare:
Uz intern: se consuma fructul crud, suc din fruct, compoturi, paste, jeleuri, suc în sirop.
-Se taie o gutuie în felii subtiri si se fierbe într-un litru de apa, pâna se reduce apa la jumatate. Se strecoara prin presare. Se adauga 50 g de zahar. Se foloseste contra enteritelor acute, a digestiilor anevoioase, în tuberculoza pulmonara (tanin).
-Fruct uscat 40 g la 1 litru de apa se fierbe în clocote
10 minute. Se foloseste dupa dorintat
-Lichior de fructe cu alcool si zahar: suc de gutuie…………….1,5 litri rachiu…………………….0,500 litri scortisoara………………..2 g
cuisoare…………………0,80 g migdale amare………….0,50 g
nucsoara praf…………….1 g(cât apuci între degete) Lasam sa se macereze timp de 2 luni. Facem un sirop
de zahar, îl lasam sa se raceasca si-l adaugam. Filtram si punem la sticla. Se foloseste contra indigestiilor, a flatulentei (gaze la intestine) si a hiperaciditatii gastrice.
Externa
-Lamâia fiarta felii de mai sus fara sa se puna zahar se foloseste la spalaturi vaginale sau clisme.
-Emulsie mucilaginoasa calmanta: o mâna de sâmburi de gutui pisati, macerati la ½ pahar de apa calda, în aplicatii contra degeraturilor, a hemoroizilor, a crapaturilor sânilor, pielii, contra arsurilor, a iritatiilor diverse.
-Cosmetica- contra ridurilor: lasam si se macereze timp de 15 zile cojile de gutui în putin rachiu, pentru lotiuni cosmetice.
-Infuzia florilor 30 g la litru sau ale frunzei 50 g la litru, calmeaza tusa convulsiva. Cu putina apa de flori de portocal favorizeaza somnul. Utila nevropatilor

Calcium Coral + Vitamina D3 Forte: calciu obţinut din coralii fosilizaţi din apele oceanice, cu vitamina D3 şi magneziu. Pentru sanatatea sistemului osos.