CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

FRASINUL

Se utilizeaza frunzele recoltate în luna Mai- Iulie
În traditia populara: pretuit pentru lemnul tare ce se lustruieste frumos, întrebuintat la tâmplarie de mobile, unelte casnice, instrumente muzicale.
Seva recoltata primavara prin incizia tulpinilor, se folosea la tratarea bubelor. Cenusa de frasin se punea fierbinte pe rani rele. Cu frunzele se faceau bai contra reumatismului si a podagrei. Ceaiul din frunze se lua în boli de rinichi, icter, reumatism si guta. Coaja de frasin tânar, fiarta înabusit în vin alb, când da luna îndarat, se lua miercurea pe nemâncate, pentru venin si splina.

Compozitie chimica; în mod normal se folosesc mai mult frunzele recoltate în lunile mai- iunie. Scoarta contine derivati oxicumarinici: fraxina, fraxinol, fraxidina, etc. În frunze se afla inozita, manita, quercitrina, dextroza, acid malic, gume, ulei volatil, acid ursinic, glucozide cumarinice, saruri minerale, etc.

Frunzele: tanin, substante flavonoidice, fraxozida (glucozid de natura cumarinica), manitol si vitamina C.

Proprietati farmacologice: diaforetic, diuretic, laxativ, sudorific, colagog, coleretic, cicatrizant, antiinflamator intestinal, se foloseste foarte mult la boli de rinichi.

Extern: principiile active din scoarta si frunze au proprietati cicatrizante, antiinflamatore.
Intra în componenta ceaiului antireumatic si a pulberii laxativ- purgativa.

Preparare: se face o infuzie din 2 lingurite de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita. Se lasa apoi timp de 10 minute acoperit dupa care se va strecura. Se pot folosi 2-3 cani pe zi.
Se utilizeaza la urmatoarele afectiuni: acnee, alopecie, angiocolite, arsuri, astralgie, ateroscleroza, boli genitale, colecistite, constipatie, dispepsie biliara, dismenoree, dureri reumatice, eczeme zemuinde, enterocolite, guta, hemoroizi, leucoree, litiaza urinara, metroragii, oligurie, paraziti intestinali, plagi greu vindecabile, rani, reumatism, ulcer gastric si duodenal, ulceratii greu vindecabile, vaginite.