CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

FENICUL SAU MOLURA

Denumiri populare: anason, anason dulce, baden, basamac, chimin dulce, chimion, cumin, fenhiel, finchil, hanos,  hanus, marariu de casa, molutra, secarea, toaie.
În traditia populara: decoctul semintelor se dadea copiilor mici, pentru matrice. Se mai lua ca diuretic. Ceaiul se mai lua pentru a spori secretia laptelui la femei.
Compozitie chimica: se folosesc fructele (Fructus Foeniculi) recoltate la completa lor maturitate, fructele contin-ulei eteric, lipide, celuloza bruta, glucide, anetol, estrogal, fencone, aleurona, pentazoni, pectine, proteine, acid cafeic, acid clorogenic, o glicozida triterpenica, substante minerale: zinc, nichel, cobalt, crom, fier, calciu, magneziu, cupru, potasiu, natriu, vanadiu, ceriu, molibden, titan, mucilagii, ceruri, zaharuri, stigmasterina, substante amare. Uleiul eteric este compus din: transanetol, cis-anetol, estragol, derivati fenilproprionici, terpenici, etc. Radacina contine ulei eteric compus din dilapiol, anetol, miristicina, apiol, alfa si beta felandren, alfa si beta pinen, camfen, mircen, alfa si beta felandren, limone, terpinolen, terpine, etc. Acizii cinamic, cafeic, ferulic, benzoic, anisic, vanilic, gentisic, protocatehic, sinapic, siringic, fumaric, malic, citric, tartric, etc. Cumarine: umbeliferona, bergapten. Tulpina, frunzele si florile contin ulei eteric (0,25%) cu aceeasi compozitie ca cel din fructe, acizi organici identici cu cei din radacina, elemente chimice.
Actiune farmaceutica: antiseptica, carminativa, galactagoga, sedativ usor, diuretica, antispastic al tractului digestiv, antispastic bronhic, expectoranta. Actiune externa: antiinflamator laringo-faringian, antiseptic, antiseptic, antiseptic ocular, vulnerar. Singur sau în asociere cu chimion se da mamelor care alapteaza pentru marirea cantitatii de lapte. De asemenea absoarbe gazele care se formeaza în intestin chiar si la sugari se poate da. Calmant bronhic renumit. Intra în componenta ceaiului pectoral, a celui contra colicilor, anticolitic si a pulberii laxativ- purgative.
Preparare:
-100 g de fructe macerate la rece într-un litru de apa timp de 6-8 ore, se va încalzi apoi si se pot face frectii în cazul durerilor.
-50 g de fructe macerate într-un litru de vin timp de 10 zile. Se strecoara dupa care se va putea folosi ca diuretic,  aperitiv, oboseala, balonari sau colici abdominale.
-O lingurita de praf de seminte se va tine sub limba timp de 10 minute dupa care se va înghiti cu putina apa. Se foloseste la balonari sau la alte afectiuni din cele descrise mai jos.
-Pentru copiii sugari, 5-6 fructe zdrobite la 200 ml apa clocotita. Se acopere apoi pentru 10 minute dupa care se strecoara; se bea în trei reprize dupa mesele principale.
Atentiune! Depasirea dozei provoaca fenomene severe gastro-intestinale si nervoase.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, aciditate gastrica, aerofagie, amigdalite, astm bronhic, balonari, blefarite, bolile aparatului respirator, bronsite, celulita, conjunctivita, constipatie, crampe, depresie, digestie lenta, dureri abdominale, eczeme, enterocolite, faringite, infectii de diferite tipuri inclusiv oculare, inapetenta, insuficienta pancreatica, lactatie insuficienta-mamele care alapteaza, laringite, litiaze renale, menstruatii reduse cantitativ, migrene, obezitate, oboseala, panaritiu, rani, spasme digestive, tuse, ulcere, viermi intestinali.
Aceste seminte se folosesc foarte mult si la prepararea diferitelor alimente cu rol aromatic. Notam faptul ca o lingurita de seminte luate în gura de catre cei care sughit va face sa le treaca foarte repede.
Intra în compozitia ceaiurilor: anticolitic, contra colicilor 2, contra colicilor pentru copii, gastric nr 2, pectoral nr 2  si a pulberii laxativ- purgative.
Skin Hair and Nails: singurul produs din România cu 3000 mg de biotină, pentru o piele de invidiat, un păr strălucitor şi unghii perfecte