CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

DUMBRAVNIC

       Denumiri populare: avrameasca, dobrisor, dubrojnic, harmaneasa, iarba albinei, iarba ciutei, ibovnic, priboinic, sulcina de pus pentru straie, todorusca, umbrovnic.
În traditia populara: primavara frunzele macerate în vin alb constituia bautura populara în unele sate din Transilvania. Peste tot se punea în lazi cu haine pentru miros si contra moliilor.
Ceaiul din Dumbrovnic, în amestec cu iarba frigurilor (Centaurium umbellatum), se folosea, în Muntii Apuseni, contra durerilor de stomac.
 În unele parti, planta se fierbea si se aplica bolnavilor de matrice. Cu decoct se spalau si se faceau comprese contra durerilor de cap si la umflaturile de la grumaz.
 Din frunzele uscate se faceau tigari, pe care le fumau bolnavii de “cel perit”. Ceaiul din tulpinile florifere, cu trandafir alb, se lua pentru “naduseala”.
Planta pisata se punea în rachiu, se lasa sa se macereze si apoi se lua de 3 ori pe zi, câte un paharut, pentru “vatamatura”; sau se luau în vin, cu putin piper.
 Fiind una din florile cele mai iubite din padure în Tara Oasului, fetele si flacaii îl puneau în apa cu care se spalau de sarbatori, pentru ca sa fie placuti de toata lumea.
În muntii Apuseni se credea ca miroase doar pâna cânta cucul, apoi nu se mai culegea.
Proprietati chimice: putin studiate. Frunzele contin ulei eteric, tanin si alte substante.
Efecte terapeutice: are efect antiseptic putându-se folosi cu succes în distrugerea colibacililor, are de asemenea caracter diuretic. În mediul rural se foloseste pentru aromarea diferitelor soiuri de vin. Se pot de asemenea folosi la îndepartarea moliile din haine si parfumarea hainelor. Cu efecte surprinzatoare se mai foloseste la diferite rani pe care le vindeca foarte repede.
Preparare:
-2 lingurite de planta maruntita se va pune în 250 ml de apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri.
-Extern se vor folosi 4 linguri de planta la 500 ml apa. Se vor fierbe timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot folosi la pansamente sau frectii, bai în cazul mai ale a paraliziilor, cu efecte deosebite.
-Tinctura din 20 g de planta maruntita, care se pune cu 100 ml alcool alimentar 70?, timp de 15 zile la temperatura camerei. Se va agita des. Se strecoara, apoi se pot folosi câte 10 picaturi pâna la o lingurita diluate cu putina apa, de trei ori pe zi.
Se va folosi la urmatoarele afectiuni: amigdalita (gargara), cefalee, colici intestinale, dureri abdominale sau de stomac, flebite (extern), hernie (cataplasme), infectii urinare, insomnii, nevroza, palpitatii, paralizii (atât intern cât si extern), pareze periferice, plagi greu vindecabile, ulceratii ale gambei.
    Mentionam faptul ca tinctura este foarte utila în tratamentele paraliziilor sau parezelor. Se va lua intern sau se pot face frectii externe cu aceasta tinctura cu rezultate deosebite, uneori chiar surprinzatoare.Celadrin: cel mai eficient produs natural ce ajută la înlăturarea durerilor articulare (reumatism, artrite, artroze, luxaţii) şi la îmbunătăţirea mobilităţii articulaţiilor.