CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

DRETE

     Denumiri populare: banul popii, coada racului, cosâta, duminicea, dumitrita, floare de lungoare, galbajoara, galbenele de padure, gretel,  iarba de lungoare, iarba pamântului, matele gainilor, maghiranul pamântului, oloaga, scrântitoare.
În traditia populara: cu decoctul plantei se faceau spalaturi pe cap contra durerilor si a caderii parului. Se mai tinea în gura caldut, contra durerilor de dinti.
În unele parti, se lua de 3 ori pe zi, înainte de mâncare, contra frigurilor. Cu planta fiarta se legau la mâni si picioare pentru vindecarea scrântiturilor si umflaturilor.
Se mai puneau în bai contra reumatismului, iar cu plantele fierte se faceau legaturi. Se punea în scaldatoarea copiilor slabi sa creasca si sa se întareasca. La Clopotiva, femeile care doreau sa aiba copii fierbeau drete si beau zeama.
         În tinutul Nasaudului, în comuna sant, se folosea la copii care nu mergeau în picioare; planta se punea pe foc si daca se înnegrea, era semn ca vor muri, daca nu, era semn ca vor trai.
Compozitie chimica: partile aeriene ale acestei plante sunt folosite la diverse tratamente si contin saponozide hemolitice, tanoizi, glucozizi fenolici, mucilagii, primveraza, silicati, saruri minerale, etc.
Actiune farmacologica: astringente, antibiotice, hemostatice, vulnerare, antidiareic, analgezic si hipotermizante.
Au proprietati favorabile în tratarea unor forme usoare de hipertireoza. Extern pentru cresterea parului, precum si pentru oprirea caderii lui.
Preparare:
-O lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute dupa care se va strecura. Aceasta cantitate se va folosi în cursul unei zile. Este foarte utila mai ales în cazurile în care exista hemoragii interne, inclusiv stomacale. În cazurile mai grave se pot folosi 2 cani pe zi.
-Extern:
a) Se va face o infuzie din 2 lingurite de planta maruntita care se va pune la 250 ml de apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara si se poate folosi la diferite tratamente în bai, comprese, etc.
b) Decoct din 4 linguri de planta. Se va fierbe timp de 10 minute dupa care se strecoara. Este foarte utila în acest fel la spalaturi locale pentru efectul deosebit care-l are ca antibiotic sau de calmarea durerilor. Se poate folosi la pansare sau spalaturi.
     Se va utiliza la urmatoarele afectiuni: afte bucale sau vaginale, alopecie, diaree, dizenterie, dureri diverse, furunculoza, hemoragii gastrice sau vaginale, hipertricoza, inflamatii articulare, leziuni în special de tuberculoza, rani, reumatism, ulceratiile pielii chiar varicoase.
      Aceasta planta este putin folosita fiind altele cu actiune mult mai puternica. Totusi ar trebui sa se mai faca mai multa publicitate acesteia deoarece este foarte utila în tratarea ranilor si leziunilor tuberculoase la care aduce o vindecare foarte rapida. Poate ca anumite componente ale acestei plante ar putea într-un viitor nu prea îndepartat sa ajunga în medicamente contra tuberculozei.
     Se cunoaste faptul ca în multe tari cu o economie mai saraca, deci si la noi, cazurile noi de îmbolnaviri de tuberculoza au început sa apara din ce în ce mai multe. De asemenea se stie ca tratamentul acestei afectiuni este de lunga durata, datorita faptului ca medicamentele existente sunt destul de slabe. Poate ca aceasta planta va revolutiona si tratamentul acestei afectiuni aducând o mai rapida vindecare.
      În orice caz este de remarcat si faptul ca are o puternica actiune si asupra afectiunilor hepatice pe care le rezolva foarte rapid, comparativ cu orice alt tratament.
• Singurul producator de Graviola aprobat de Institutul de Bioresurse Alimentare
• Suport immunitar puternic
• Sprijin in chimioterapie
• Amelioreaza starea de spirit