CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

DEDITEI

Denumiri populare: adormitele, brebenel, deditei de padure, deditei vinetii, floarea pastelui, floarea-ursului, floarea-vântului, iarba-vântului, oite, sisinei, spânt, vânturele.
În traditia populara: tulpinile plantei se foloseau pentru vopsit în verde si albastru în amestec cu floarea soarelui, fierte în bors, în care se punea piatra acra si vânata.
Din frunze se facea o fiertura care se picura în ochi sau numai se spalau cu ea contra durerilor. Cu tulpinile florifere se faceau scaldatori.
Cu florile uscate se afumau copiii care nu puteau dormi noaptea. Se punea pe o lopatica putin jaratec, se lua 3 degete de flori si se presarau pe el, afumându-se patul si locul unde dormea copilul.
Compozitie chimica: contine anemonina si protoanemonina care sunt toxice, anemenol, acid anemonic, tanin, etc.
Actiune farmacologica: se poate folosi pentru efectele anestezice sau de refacere în foarte multe afectiuni în special pentru tratarea eczemelor pruriginoase si zemuinde.
Preparare:
-Tinctura- se va face o tinctura din o parte de planta maruntita si 5 parti de alcool de 70 grade. Se va tine apoi 15 zile la temperatura camerei agitând des recipientul. Se strecoara dupa aceasta perioada si se va putea folosi câte o lingurita diluata la una dintre afectiunile de mai jos.
-Ceai din o lingurita de planta la 250 ml de apa clocotita. Se va lasa timp de 10 minute acoperit dupa care se strecoara. Se poate folosi câte un ceai pe zi în una dintre afectiunile descrise mai jos. Se poate face si mai concentrat.
Sucul plantei are proprietati revulsive.
            Se foloseste la urmatoarele afectiuni: amenoree, anexite, blenoragie, boli uterine (sedativ), climacteriu, dismenoree, dermatoze, dureri articulare, eczeme pruriginoase si zemuinde, eriteme cutanate, migrene, nevralgii, nevroze, orhite, ovarite, paralizii-pareze ale nervilor  periferici, pecingine, reumatism, sciatica, sedativ nervos, tulburari de ritm cardiac, tuse pe baza nervoasa, uretrite.