CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

BUBERIC


Denumiri populare: brânca, brânca porcului, buruiana de buberic, frunza de iarba, iarba de trânji, iarba neagra, iarba porcului, iarba sarata, urzica neagra.
În traditia populara: a fost un leac comun la bube si taieturi.
Contra eruptiilor de piele, se fierbeau si cu decoct se spalau, sau se folosea la brânca si gâlci.
Cu tulpinile florifere se faceau bai, contra durerilor de picioare si a reumatismului.
Rizomul tuberizat se dadea ca vermifug.
Compozitie chimica: partile aeriene-substante amare, saponine, flavono-glucozidul diosmina, alcaloizi, acizi: cafeic, cinaric, cumaric, ferulic. Zaharoza, manitol, saruri minerale, etc.
Partile subterane contin acid cafeic, cumaric, hidroxibenzen, etc.
Atentie! PLANTA ESTE TOXICA si nu se va supra doza deoarece contine saponine care au o puternica actiune in subtierea sângelui, putând duce la accidente nedorite. De asemenea are un puternic miros neplacut.
Proprietati: este o planta cu actiune astringenta, hemolizanta, antihelmintica, etc.
Preparare:
-1 lingurita de planta maruntita sau frunze maruntite se pun la 100 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot bea trei portii din acestea pe zi cu înghitituri mici.
-Decoct din radacina maruntita sau frunze folosit extern din 2 linguri de planta maruntita la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se foloseste extern la comprese sau cataplasme care se schimba în functie de toleranta la 12-24 ore.
-2 lingurite de planta maruntita se va pune la 250 ml apa si se face o mamaliguta cu faina de malai mai tare. Se pune cât mai calda (sa nu produca arsuri), pe abcese sau adenoame cu diferite localizari, sau diferite tumori. Este bun si la calmarea durerii reumatismale sau de alta natura.
Se poate face acest lucru de 2 ori pe zi.
Tinctura: o parte planta maruntita sau radacina si 5 parti alcool alimentar de 70 grade .Se tine 15 zile, apoi se strecoara. Se vor lua 5-10 picaturi de 2-3 ori pe zi.
Extern se fac gargare cu dilutii din tinctura sau se pune pe rani în diferite dilutii.
Se foloseste la urmatoarele afectiuni: adenite, angina difterica, amigdalite, febra, hemoroizi (se face o crema cu praf de planta în amestec cu unt 1\1) Se va amesteca pâna la omogenizare. Se aplica în strat subtire de 2 ori pe zi. Rani (alifie sau infuzie), urticarie- intern 2 ceaiuri si extern decoct în tamponari locale. Parazitoze- se poate lua în orice forma de preparat, noduli scrofulosi, reumatism (se fac bai cu mai multe plante si se sta 30 minute în cada, dupa care se termina baia cu un dus rece.