CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

BRÂNCUTA


Denumiri populare: buberic, bubornic, buruiana de raul baietilor, frunza voinicului, jebghiu de munte, mustar alb, nasturel, usturoita, etc.
Se folosesc semintele sau planta cu inflorescenta.
În traditia populara: planta se folosea pentru brânca dupa cum arata si numele. Ceaiul din tulpinile florifere, îndulcit cu miere, se lua pentru raguseala. Decoctul se da copiilor mici contra crampelor stomacale si la epilepsie.
Proprietati: este cunoscuta mai ales popular ca una dintre cele mai utile plante care se foloseste în anotimpul rece pentru bolile specifice anotimpului rece. Are de asemenea un puternic efect antiinflamator si totodata un efect diuretic.
Se întrebuinteaza la : afonie, bronsite, cistita, colici abdominale, dureri abdominale diverse, erizipel, faringite, guturai, laringite, litiaza vezicii urinare, raguseli rebele, scorbut, tuse.
Afonie- se face un ceai simplu sau în combinatie cu nalba 2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea în cursul zilei cu înghitituri mici. Este bine ca totodata sa se manânce galbenus de ou crud cu miere, daca nu aveti diabet.
Se pot aplica si comprese calde cu ceai dublu concentrat în zona gâtului. Cistita: se va bea un ceai infuzie din 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se poate consuma. Se pot face si spalaturi vaginale cu cantitate dubla de planta în acest caz.
Colici si dureri abdominale: copiii vor bea un ceai în cursul zilei din 1 lingurita de planta pusa în 250 ml apa clocotita. Adultii vor folosi cantitate dubla de planta si vor putea consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Se poate aplica si pe abdomen cataplasme cu ceai mai concentrat. Acestea vor fi puse calde si se tin pâna la trecerea durerii. Erizipel: se va folosi sub forma de ceai cu care se vor pune comprese. Faringita, guturai: se va face o infuzie mai concentrata cu care se va face de mai multe ori pe zi gargara. Se mai poate folosi sub forma de praf obtinut cu râsnita de cafea din planta uscata. Acesta se va pune un vârf de cutit sub limba si se tine timp de 5 minute, dupa care se înghite. Se poate face si tinctura 1 parte planta cu 5 parti alcool alimentar de 70 grade . Se va lua din tinctura 10 picaturi- 1 lingurita de 2-3 ori pe zi în cazurile grave.

Hepa-Tonic: îmbunătăţeşte funcţionarea ficatului, protejează celulele hepatice de acţiunea nocivă a alcoolului şi a medicamentelor prin detoxifierea ficatului.