CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ARDEI


Denumiri populare: ardei borcanos, ardei capia, ardei iute, ardei lung, ardei rosu, ardei verde, besica, boia, chiparca, chiparus, chiparus iute, chiper lung,   piparca, piperul bulgarului, piper turcesc, piper rosu, poprica, poprica dulce, poprica iute, popivnic, tiuper amar, tiuper dulce.
În traditia populara: se cultiva soiuri dulci de ardei care se consuma proaspete, sub forma de salate sau diferite preparate si soiuri iuti, care se consuma proaspete sau uscate si servesc la condimentarea alimentelor. Fructele se usuca si se macina, obtinându-se boia dulce sau iute condiment obisnuit la colorarea mâncarurilor, slaninilor si a altor preparate din carne.
În Banat batrânele spuneau ca scapa de friguri bolnavul care bea dintr-o data un pahar de vin rosu, în care s-a pus o lingura de ardei ori hrean.
Ardeiul pisat cu samânta de ciumafaie, pus în spirt si tinut 9 zile la caldura, se strecura încetisor si apoi se faceau cu el frectii contra junghiurilor, durerilor de mâini, de picioare.
Compozitie chimica: glucoza, fructoza, zaharoza, amidon, pectine, lipide, carotenoide, bogat în vitamina A si mai ales B1, B2, C, E, P, PP,  enzime, precum si ulei eteric, alcaloidul capsaicina care este o substanta iritanta revulsiva în special în cel iute, substante colorate de natura carotenoidica (capsorubina, capsantina, zeaxantina, luteina, criptoxantina si urme de beta- carorotena) substante minerale.
Actiune farmaceutica: stimulent rubefiant, revulsiv, si lubrifiant. Ardeiul iute determina la nivelul pielii o congestie si intensifica circulatia. De asemenea se remarca o decongestionare în profunzime ca urmare a activarii circulatiei. În doze mici este eupeptic iar în doze mari este purgativ. Este un excitant digestiv energic si sialogog. Extern ca rubefiant si revulsiv în dureri reumatice, nevralgii, lumbago, torticolis. Este util în caz de hemoragie urinara, dizenterie, etc.
Se foloseste în diferite preparate:
Ardei iute maruntit  sau chiar macinat în amestec cu putina sare, peste care se pune putin alcool sanitar si un pic de otet. Se foloseste apoi la frectii reumatice. Dupa ce se obtine calmarea durerii, de multe ori trebuie sa se procedeze la spalarea tegumentelor preferabil cu apa calda.
- Pulbere de ardei luata progresiv începând cu 0,10- 0,30 g o data si luata de 3 ori pe zi.
Tinctura de ardei iute. Se macina ardeiul, apoi se va pune peste pulbere de 5 ori mai mult alcool sanitar. Se tine o perioada de 15 zile agitând des si se poate apoi folosi la frectii care au rostul de a restabili circulatia sângelui perturbata, sau pentru a ajuta la alopecii, irigând mai bine pielea capului.
Aceasta tinctura se poate aplica pe o bucata de vata si apoi cu aceasta vata numita termogena, se fac aplicatii locale, pentru a intensifica circulatia sângelui, sau pentru calmarea durerilor. Se va pune doar atâta tinctura cât poate suporta fiecare în functie de sensibilitatea locala. Nu se aplica pe tegumente lezate. Se mai poate dilua cu apa daca nu se suporta concentratia respectiva.
În cazul în care aveti o disfonie (sau o oboseala a corzilor vocale), se va face un decoct de ardei iute. Se taie un ardei iute si se va fierbe timp de 15 minute în 250 ml apa. Dupa strecurare se va face gargara. Aceasta face ca circulatia sangvina la nivelul gâtului sa se intensifice, lucru care duce la refacerea rapida a vocii.
Tinctura de ardei iute este utila celor care doresc sa se lase de viciul betiei. Cu o siringa cu mare atentie fara sa se deterioreze dopul sticlei se va introduce fara stirea celui care va consuma o cantitate de 5 ml de tinctura de ardei la o sticla de 500 ml. Se va da apoi sa-l consume fara sa i se spuna nimeni ce consuma. Se va face acest lucru mai multe zile la rând eventual chiar marind treptat doza de tinctura de ardei iute introdusa în sticle. Se va face acest lucru pâna când omul nu va mai suporta alcoolul si se va lasa de baut.
Se mai foloseste la urmatoarele afectiuni: algii, alopecie, angina pectorala, artrita, atonie digestiva, constipatie, crampe musculare, dispepsie atonica, dizenterie, dureri de gât, dureri reumatice, afectiuni ale corzilor vocale, entorse, hemoragie urinara, hemoroizi, gripa, guta, guturai, lumbago, nevralgii diverse, paralizii, paraziti intestinali, pelada, raceli, reface vasele de sânge, torticolis, tuse, varice.
Ardeiul gras stimuleaza secretia gastrica util în dispepsie atonica, fortifica vasele de sânge si este antihemoragic.
Notam faptul ca cei care au diverse afectiuni ale stomacului, ficatului, cailor urinare sau au hemoroizi, ar trebui sa nu consume ardei iuti, care pot agrava aceste afectiuni.
Nu putem însa sa nu accentuam faptul ca acesta este foarte util în foarte multe dureri.
Celadrin: cel mai eficient produs natural ce ajută la înlăturarea durerilor articulare (reumatism, artrite, artroze, luxaţii) şi la îmbunătăţirea mobilităţii articulaţiilor.