CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ALOE VERA.


Compozitie chimica : se poate folosi oricare din aceste specii contin : 0,10-0,25 g % aloe-emodol în stare libera si 40% sub forma de aloina.
Mai contine de asemenea si alti derivati antracenici în parte liberi, în parte combinati sub forma glicozidica, aloina sau barbolina, rottlerina, rezine care prin hidroliza pot da acid cumaric, acid citric si rezinotanol (hidroliza alcalina) Rezinotanolul prin hidroliza da aglicon tanolic. Contine acid salicilic, sulf, magneziu, alte minerale.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni : abcese, aciditate stomacala, afectiuni oculare, afectiuni intestinale, afectiuni dermatologice, afectiuni ale gurii, afectiuni hepatice, alcoolism, alergie, angina, anorexie, arsuri, artrite,  astm bronhic, atonie, boli de nervi, bronsite, cancer, cataracte, crampe, dermatite, colita, constipatie, cefalee, diabet, dureri de stomac, dureri diverse, dispepsie, eczeme, edeme, fisuri anale, gangrena, herpes genital, hemoroizi (extern), hipertensiune arteriala, inflamatii, mastoidita, neurastenie, obezitate, prostata, regenerarea tesuturilor, rani vechi sau supurate, reumatism, renale, paralizii, tromboflebita, tuberculoza pulmonara, taieturi, tuse, ulcere la picioare, ulcer stomacal sau duodenal, viermi intestinali, viroze respiratorii, varice.
Mod de preparare : plantele de aloe se tin fara apa si la întuneric o perioada de 5 zile. Se vor folosi doar plantele care sunt trecute de 3 ani ca vârsta de vegetatie. Dupa aceasta perioada se vor taia frunzele. Exista mai multe procedee:
-Se pun la uscat pentru obtinerea prafului din toata planta taiata felii subtiri.
-Se extrage sucul care se pune la uscat formându-se praful.
Din ambele se poate face o tinctura. Se pune o parte de planta si 5 parti de alcool de 70?. Se tine timp de 15 zile, dupa care se filtreaza, iar lichidul obtinut se pune în sticle de capacitate mica, ermetic închise. Se prefera sticlele de culoare închisa. Se tine la rece. Produsul este valabil 2 ani. Nu se foloseste reziduul de pe fundul sticlei. Acesta va fi îndepartat.
Planta proaspata se va folosi doar la aplicatii externe. Se taie în felii punându-se partea taiata pe rana sau pe piele.
Proprietati: digestiv 5-15 picaturi, înainte de mese diluate în ceai.
Aloe ca purgativ:1 lingurita de tinctura luata cu 100 l apa sau ceai. Se ia dupa mese. Actiunea se manifesta dupa 8-12 ore, rar dupa 24 ore, prin marirea peristaltismului intestinal ca urmare a iritatiei nervoase determinate local în peretii intestinali.
Glicozidele oximetil-antrachinonice sunt absorbite de intestinul subtire si eliminate prin intestinul gros la nivelul caruia scindeaza enzimele. Doza purgativa se poate administra de 2-3 ori în decursul unei zile. Se evita în acest fel ca bolnavii sensibili cu hemoroizi sa aiba neplaceri. Totusi cei cu hemoroizi, ar fi foarte bine sa nu ia preparate cu aloe. Unii le interzic categoric.
Mai actioneaza si ca purgativ, tonic amar (anorexie), eupeptic dar si ca un bun antitoxic în special pentru ficat.
Se interzice la gravide, femei cu metroragii, la bolnavii cu hemoroizi, la cei cu nefrite.
Femeile care alapteaza vor trebui de asemenea sa nu consume aloe, deoarece trece în lapte.
Administrare:
-Un vârf de cutit de praf se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se înghite cu putina apa. Este foarte amar si din aceasta cauza se ia foarte greu.
-Se pune în capsule de medicamente câte 0,5 g la capsula si se iau intern de 3 ori pe zi înainte de mese.
-Se va face ceai din 1 lingurita de praf pus la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se filtreaza si se consuma, preferabil îndulcit cu miere, daca nu est vorba si despre diabet.
-Praf se presara pe rani externe.
-Praf în amestec cu ulei, grasime diferita (unt, smântâna, untura de porc, lanolina, vaselina) transformându-se în creme sau unguente care se vor aplica extern. Se pune 1 parte planta praf si 3 parti grasime.
-Tinctura- se va pune 50 g de praf la 250 ml alcool alimentar de 70. Se tine timp de 15 zile agitând des sticla. Se filtreaza si se pune in sticlute de capacitate mai mica la rece. Se va lua câte 10 picaturi-1 lingurita de 3 ori pe zi. Se poate face tinctura si din planta proaspata tot în acest fel.
-Planta proaspata se taie si se pune cu taietura pe rana.0
Aloe ca purgativ-  o lingurita de tinctura diluata în 100 ml apa sau ceai. Se ia dupa mese. Actiunea se manifesta dupa 8-12 ore, rar dupa 24 ore, prin marirea peristaltismului intestinal ca urmare a iritatiei nervoase determinata local în peretii intestinali.
Glicozidele oxi-metil-antrachinonicele sunt absorbite de intestinul subtire si eliminate prin intestinul gros la nivelul caruia scindeaza enzimele.
Doza purgativa se poate administra de 2-3 ori în cursul unei zile. Se evita în acest fel ca bolnavii sensibili cu hemoroizi sa aiba neplaceri. Totusi cei cu hemoroizi ar fi foarte bine sa nu ia preparate cu aloe decât extern sub forma de unguente unde sunt foarte activi.
Mai actioneaza si ca purgativ, tonic amar, în anorexie, eupeptic dar si ca un bun antitoxic în special pentru ficat.
Praful se va lua câte 0,10-0,20 g ca digestiv si 0,10-0,30 g ca purgativ.
Nu de mult aloe era considerat util doar pentru efectul laxativ, dar datorita ultimelor cercetari s-a descoperit ca aceasta planta, care se gaseste în cantitati foarte mari în special în Africa este foarte utila în restul de afectiuni descrise mai înainte.
Este de remarcat ca aceste efecte au fost sesizate totusi de foarte mult timp de catre populatia localnica care folosea aceste plante la aceste afectiuni de sute de ani. Recent abia s-a descoperit ca toate aceste credinte au un suport stiintific.
Retete cu aloe si combinatii-
Aloe cu propolis- 100 ml de tinctura de aloe se pun împreuna cu 30 ml de tinctura de propolis 30 %. Este foarte indicata atât intern cât si extern având rol de refacere celulara, regenerare, cicatrizare celulara, antibiotic, etc. Este unul dintre cele mai eficiente antibiotice folosite la foarte multe afectiuni. Posologie- o lingurita de 3 ori pe zi diluata în putina apa.
Aloe cu ulei de catina- se vor pune la 100 ml tinctura de aloe 30 ml ulei de catina. Se va agita foarte bine înainte de întrebuintare. Este util în toate afectiunile pielii când se constata uscaciunea exagerata a tegumentelor, dar si în eczeme, psoriazis, ihtioza. Se poate aplica în strat subtire, dupa care se va aplica un pansament. Pansamentul se va schimba la 24 ore.
Aloe cu miere- praf de aloe si miere cât cuprinde, se foloseste intern o lingurita de 3 ori pe zi sau extern în aplicatii locale, apoi se panseaza pentru 24 ore. Este utila chiar la cancer sau ulceratii atât la piele cât si în interiorul organismului la diferite rani, chiar si dupa operatii.
Aloe cu ulei de masline- o lingurita de praf  de aloe la 50 ml ulei. Se poate folosi intern pentru toate afectiunile în care se indica actiunea de curatire a organismului, în special în bolile cronice.
Vin cu aloe- un litru de vin rosu si 10 g de praf de aloe. Se va tine la macerat o perioada de 8 zile, dupa care se foloseste. Nu este nevoie sa se filtreze. Înainte de folosire se agita sticla pentru ca are tendinta de a se sedimenta.
Creme cu aloe- se foloseste o lingurita de praf de aloe si 50 gr de materie grasa. Aceasta poate fi- untura, ulei (se pune si ceara de albine), smântâna, unt, lanolina, vaselina, etc. Se indica la toate afectiunile dermatologice sau în cosmetica atât pentru vindecare cât si pentru întretinere.
Mai sunt foarte multe posibilitati de folosire a acestei plante însa ne oprim aici pentru a lasa loc si fanteziei cititorilor sau celor care doresc sa foloseasca aceasta planta.