CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

AFIN

Denumiri populare: afene, afin de munte, afine -negre, afinghi, asine, coaca, cucuzie, pomisoare
În traditia populara: este pretuit pentru fructele sale dulci-acrisoare, la culesul carora în iunie-iulie, se folosesc în multe parti piepteni speciali.
Din afine se prepara bauturi racoritoare si alcoolice (sirop si afinata) si produse alimentare (gem, marmelada) Sucul din fructe se folosea la colorarea vinurilor, iar în trecut se folosea la vopsitul firelor si tesaturilor.
În zonele montane, fructele uscate sau plamadite în rachiu se întrebuintau în mod curent contra diareei. Din ramurile cu frunze, lasate sa se usuce, uneori în amestec cu alte plante, se preparau ceaiuri nu numai pentru diaree, dureri de stomac, crampe ci si în boli de piept si de inima. În unele parti contra diareei se faceau turte din afine si faina din sâmburi de masline, care se dadeau bolnavului sa le manânce, fierte în amestec cu frunze de mesteacan, laur (Datura stramonium) si traista ciobanului, se foloseau contra diabetului.
Compozitie chimica: frunzele contin arbutina, tanin, derivati flavonici, derivati antocianici, hidrochinona, mirtilina, ericolina, neomirtilina, etc; fructele- tanin, pectine, mirtilina, zaharuri, provitamina A, vitamina B1, B2, C, E,  PP, acizi: citric, benzoic, malic, oxalic, tartric, succinic, malic, lactic, principii bacteriostatice.
Actiune farmaceutica; au proprietati astringente în fructe exista si proprietati antibiotice, antiseptice, bacteriostatice, scade zaharul din sânge, antidiareic, diuretic, antiseptic urinar, creste acuitatea vizuala, adjuvant al diabetului. Fructele antidiareice, antiseptic intestinal, antihelintic, creste acuitatea vizuala, antiseptic urinar, adjuvant în tratarea diabetului.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: frunzele-diabet, afectiuni buco-faringiene, afectiuni coronariene, afte, ateroscleroza, balonari, candidoze, cistite, diaree, enterita, guta, infectii urinare, reumatism.