CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Analize medicale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Creatinfosfokinaza serica

CK este o enzima dimer cu trei forme moleculare-izoenzime:

• CK-MB
• CK-MM
• CK-BB

CK-MB se gasete la nivelul miocardului, CK-MM se intalneste la nivelul miocardului si al muschiului , iar CK-BB se afla la nivelul tesutului nervos. Genele ce codifica aceste izoenzime se gasesc pe cromozomi diferiti:astfel B se gaseste pe 14q32 iar M se afla pe 19q13. CK-MM se gaseste in muschi in proportie de 98% iar tot aici CK-MB in proportie de 1-2%. In miocard insa CK-MM este de aproximativ 70% iar CK-MB de 30%.

CK-MB este singura izoenzima de importanta sporita (statistic, datorita monitorizarii cardiace pentru infarcturi miocardice). Prezenta ei la nivelul miocardului este aproape exclusiva iar in infarctul miocardic cresterile sunt semnificative ajungandu-se la valori de peste 20 de ori

Valori normale

Valorile normale.

Pentru medicul cardiolog nivelul seric al izoenzimei CK-MB ofera o dubla utilitate:
1. posibilitatea aprecierii dimensiunii zonei infarctizate din miocard intrucat este singura izoenzima care are origine numai la acest nivel
2. evaluarea si urmarirea evolutiei in dinamica a zonei de necroza in primele 36 de ore.

Astfel nivelul seric al CK-MB creste in primele 2-3 ore de la debutul infarctului spre a atinge un maxim la 12-36 de ore.
In cazul leziunilor sistemului nervos nu creste nivelul seric al CK-MB ci al CK in general, pe baza izoenzimei CK-BB care se elibereaza din neuroni si din celulele gliale.
Valorile normale sunt aceleasi:vezi CK (Precum si cresterile patologice din infarct-valori crescute)