CAUTARE

Dupa afectiune

PRODUSE
CATEGORII

Analize medicale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Apolipoproteina B

Apolipoproteina B este apolipoproteina primara a lipoproteinelor cu densitate mica (low density lipoproteins-LDL sau asa numitul “colesterol rau”) care are responsabilitatea transportului colesterolului la tesuturi.

Generalitati

Apolipoproteina actioneaza ca un ligand pentru diferiti receptori LDL ai diferitelor celule din organism. Astfel putem considera ca aceasta apolipoproteina poate fi responsabila de producerea de placi de aterom(ateroscleroza). Exista dovezi ca nivelul de apolipoproteina este un indicator mai important al riscului de boala cardiaca decat colesterolul total sau LDL- ul.
Niveluri crescute de Apolipoproteina B se asociaza cu boli de inima. Exista un factor genetic care predispune la cresteri ale APOB dar si dieta alimentara are un rol foarte important.
Apolipoproteina B se regaseste in plasma in 2 mari forme:APOB48 si APOB100 Prima este sintetizata exclusiv de catre intestinul mic iar cea de a doua de catre ficat. Pentru persoanele care au boala coronara(afectare a arterelor coronare) sau risc de a dezvolta o asemenea afectiune, s-a stabilit ca un nivel de sub 0,9 g/l este fiziologic.
Protector cardiovascular

Supliment dietetic, polifenol natural si antioxidant.